Районна прокуратура- Пловдив образува досъдебно производство, след като днес са получили материали от Първо РУ при ОД на  МВР – Пловдив. То е във връзка  за това, че на 16 ноември 2023 г., в Пловдив, е проявена жестокост към  куче порода „померан“, с което противозаконно му е причинена смърт .

Членът, по който е образувано досъдебното производство гласи, че който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

На 16 ноември 2023 г. в район „Южен“, към 22 часа, стопанин е разхождал кучето си Макси, което е порода „померан“. Животното е било нападнато от други две кучета порода „питбул“, които били също със своя стопанин, но без намордници, според първоначално събраните данни. На 17 ноември 2023 г. е констатирана смъртта на кучето. По случая е извършена проверка от органите на полицията в Пловдив, която е приключила в рамките на два дни, след което в Районна прокуратура – Пловдив незабавно е образувано досъдебно производство.   

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се разпитат свидетели, включително очевидци, да се приобщи медицинска документация, да се назначат експертизи и др.

Първоначалният срок за разследване е два месеца.

Днес бе оповестен и нов случай на агресия от страна на питбулите, убили кучето Макси в петък вечер. За това сигнализира пред GlasNews.bg пловдивчанинът Минко Минков. Собственичката на путбулите е Ана Семерджиева. Жената живее в район „Южен“, в който е станал и инцидентът.

Нова жертва на нападение от пловдивските питбули

Два питбула убиха домашно куче в Пловдив

Ясен е собственикът на питбулите, убили куче в Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО