Окръжна прокуратура - Пловдив поиска постоянен арест за началника на полицейското управление в Раковски - Георги Илиев, обвинен в искане на подкуп в условията на злоупотреба със служебно положение.

Преди минути Илиев бе доведен в съдебната зала, за да бъде разгледана мярката му за неотклонение. Ескортиран от четирима униформени, началникът на РПУ-Раковски запази завидно спокойствие и се изправи пред магистратите с гордо вдигната глава, но отказа предварителен коментар пред медиите, като запази мълчание.

Наблюдаващият прокурор Анна Викова настоя на Илиев да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение "постоянно задържане под стража". Като мотиви тя изтъкна реална опасност Илиев да извърши ново престъпление срещу правосъдието.

"Той е заемал висок пост в МВР. Негова задача е да разкрива престъпления, а не да извършва такива", посочи държавната обвинителка. Тя допълни, че вината на Георги Илиев не се заключва само в извършване на престъпление, но и в опит то да бъде прикрито. Именно заради това Викова смята, че ако Илиев не бъде задържан в ареста, може да въздейства върху свидетели, които не са разпитани още, а това да окаже влияние върху развитието на процеса.

Адвокатът на Илиев - Стоян Донков посочи, че искането е необосновано. Въпреки медийния шум, предизвикан от прокуратурата, съдът трябва да гледа фактите, призова той. Според защитата колегите на Илиев са разпитани пред съдя и той не би могъл да повлияе на по-нататъшния ход на делото. По отношение на опасността да се укрие, адвокат Донков приложи като мотиви влошеното здравословно състояние на родителите на Илиев. Майката на клиента му е болна от рак, а баща му - трудноподвижен, а това са достатъчно възпиращи обстоятелства, за да се мисли за възможност за евентуално бягство от правосъдието. 

Адвокатът упрекна прокуратурата, като посочи, че е дала брифинг, три часа преди да бъде обвинен клиентът му. Защитникът поиска по-лека мярка - парична гаранция или подписка. 

За престъплението, в което Илиев в обвинен, се предвиждат от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Очаквайте подробности! 

Припомняме, че началникът на  РПУ- Раковски Георги Илиев и негов служител бяха арестувани през изминалата седмица в сряда. 

 

Служителите на реда са заподозрени, че са злоупотребили със служебно положение и са изнудвали местен жител. Престъпленията са били разкрити по време на разследването срещу пловдивските полицаи Петър Атанасов и Стефан Модев, които бяха арестувани за въоръжен грабеж на контрабандист.

Коментар на шефа на Вътрешна сигурност: Някои полицаи прекаляват с американското кино ВИДЕО

Георги Илиев бе задържан за 72 часа, а арестуваните по време на акцията и двама полицаи – Валентин Гоцев и Желязко Колев, са направили пълни самопризнания. Те са пуснати под гаранция.

По време на разследването е установено, че Илиев е поискал 20 хиляди лева подкуп от контрабандист. Последният е бил ограбен от един от задържаните преди година полицай Стефан Модев до Лаута.

Арестуваният полицейски началник - син на уважаван полицай от Пловдив

Няколко месеца след грабежа, през март 2017, контрабандистът бил извикан с призовка в РУП – Раковски. Там Гоцев и Колев му показали разследване срещу него за контрабанда и му заявили, че срещу 20 хиляди лева  ще унищожат материалите по делото. Синът на контрабандиста ги предал на Модев. Той от своя страна разделил парите с началника Илиев и двамата му съучастници.