Дано това са последните гнили ябълки в системата, заяви днес Павлин Коджахристов, зам. директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, във връзка с проведената операция, при която бяха задържани началникът на РПУ Раковски Георги Илиев и оперативните работници Христо Гоцев и Желязко Колев. На 17 април служители на Вътрешна сигурност щракват белезниците на колегите си след разследване , продължило 10 месеца. 

"Очевидно някои български полицаи гледат много американски филми, в които показват как лоши ченгета наказават по-лоши от тях и след това се превръщат в герои. Но животът не е кино и никой няма право да раздава правосъдие самостоятелно" коментира Коджахристов. 

Лошите ченгета попадат в полезрението на разследващите след като по времена разследването срещу  Стефан Модев и колегата му, бяха арестувани за кражба на акцизната стока от бус. В края на май 2017 двамата са нападнали Ерхан Хакков в склад на "Кукленско шосе", завързали са го с белезници и са взели цялата стока, която е била натоварена в буса му.

След това го оставили завързан със свински опашки. Стоката била претоварена в буса на Борислав Борисов, който в следващите дни започнал да разпродава цигарите. При обиска в дома на Борисов са открити 12 пълни и 4 празни кашона с цигари от марката "Бизнес Роялс". 

Оказва се обаче, че това не е първият грабеж, извършен от Модев. Пет месеца по-рано, през декември 2016, Модев е участвал в още един грабеж на контрабандист на цигари. Мъжът е спрян за проверка от полицейски служители близо до парк Лаута, като полицаите насочват оръжие срещу него и го принуждават да легне на земята. След това прибират товара на буса - няколко кашона с цигари без бандерол и други вещи и пари на стойност 40 хиляди лева. Контрабандистът естествено изобщо не подава сигнал за случилото се, но през март получава призовка да се яви в районното в Раковски. 

Там го приемат оперативните работници Гоцев и Колев, които му показват снимка на собствения му микробус, който е оборудван със специални тайници, в които той пренасял контрабандата. Обясняват му, че срещу него тече разследване, имат събрани доказателства и предстои да го арестуват. Предлагат му обаче алтернатива - да плати 20 хиляди лева в брой и делото срещу него да бъде спряно. За тежест, докато тече разпита началникът Илиев няколко пъти влиза в стаята. Контрабандистът очевидно решава, че свободата му е по-скъпа и се съгласява да плати искания подкуп. Полицаите не го пускат да си тръгне, а му нареждат да се обади на сина си да приготви парите и да ги занесе на определено място. На мястото на срещата го чака Стефан Модев, който получава парите. След като сделката приключва, полицаите късат папката с делото пред очите на контрабандиста и го пускат по живо по здраво. 

След това Модев оставя част от парите на Илиев, който дава на Гоцев и Колев по 1000 евро. 

След ареста, двамата оперативни са направили пълни самопризнания и са освободени срещу 1500 лева гаранция. Илиев е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващият прокурор Анна Викова. Предстои да се прецени дали да бъде искана най- тежката мярка за неотклонение. 

Трите лоши ченгета са се опитали да заличат следите си, но безуспешно. "След като Модев е арестуван през юни, Илиев и съучастниците му са архивирали делото на контрабандиста със заключение, че няма открити данни за извършено престъпление. 

Илиев има 16 години стаж в системата на МВР, а другите двама полицаи са с по 10 години. Наказанието за престъплението им от 3 до 10 години и до 20 000 лева глоба. 

"Тримата служители са отстранени от длъжност, а срещу тях има образувани дисциплинарни производства", коментира началникът на ОД МВР ст. комисар Атанас Илков. 

Срещу Модев има повдигнато второ обвинение за грабеж, където наказанието е от 3 до 10 години. Има данни, че той е участвал и в трето нападение на контрабандист. "За съжаление не всеки е готов да свидителства, когато е замесен в незаканонна дейност" коментира Румен Попов. 

Ето и коментарите на шефовете на прокуратурата и полицията по казуса: