Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост на покривната конструкция на ОУ „Душо Хаджидеков“. 

Работната хипотеза на обвинението е запалване на чуждо имущество по непредпазливост като в следствие на това да възникнали щети със значителна стойност. Съставът на въпросното престъпление предвижда затвор до три години, ако бъде доказана вина.

Припомняме, че на 1 септември 2022 г., около 11,30 ч.  е подаден сигнал на тел. 112 за възникнал пожар на покривната конструкция на ОУ „Душо Хаджидеков“ в гр. Пловдив. На място са пристигнали екипи на ПБЗН, намиращите се хора в училището са били евакуирани.

Пожарът е бил овладян и угасен. Няма пострадали лица. 

По досъдебното производство са извършени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели.

Предстои назначаването на пожаротехническа експертиза и след нейното изготвяне ще се преценява за повдигане на обвинение по горепосочения текст.

Към настоящия момент е известно, че пожарът е избухнал при извършване на ремонт на училището. Изпълнител е фирмата „Никастрой – М“ на Мариана и Цветан Бухалски, която от години е изпълнявала текущи ремонти на школото. Тепърва ще се установява дали работниците, които са полагали хидроизолация, са действали според правилника за безопасност и дали да преминали съответните инструктажи за целта. 

Повече подробности, вижте тук:

Ремонтират „Душо Хаджидеков" за 1 месец, дотогава местят учениците в две сградиФирмата, извършвала ремонта, е „Никастрой – М"

Огнеборци дежурят до ОУ „Душо Хаджидеков”, неработещи хидранти забавили гасенетоЩе покрие ли застраховката щетите , които огънят нанесе?

Знанието на клада - от "уникален късмет" до сълзи за Душо Хаджидеков