Екип на пожарната ще остане днес дежурен пред  ОУ„Душо Хаджидеков” в случай на поява на вторично огнище. Няколко обследвания са правени на сградата тази нощ, като не е установено огънят да се разпалва отново.

От пожарната отново потвърдиха, че основната версия за запалването на сградата на школото е небрежност при боравене с открит огън по време на ремонт. Когато огнеборците са пристигнали на място те са заварили почти целия покрив обхванат от пламъци, като там е бил и въпросният служител, който е бил евакуиран със стълба.

Неработещи хидранти са забавили сериозно гасенето на пожара в училище "Душо Хаджидеков". Огнеборците не са открили действащ пожарен кран в района на училището, а най- близкият действащ е бил чак до Военна болница. Това наложи в гасенето да се включат водоноски на "Паркове и градини" , както и допълнителна 8-тонна цистерна от пожарната в Асеновград.  За да влязат в двора на училището, огнеборците е трябвало да срежат металните врати, за да могат да вкарат вътре пожарните коли. Всички тези фактори са затруднили и забавили сериозно потушаването на огъня. 

От общината също вече са извършили първоначалните огледи на сградата и плануват бъдещия учебен процес на възпитаниците на училището.

„Вече имаме няколко варианта за преместване на децата в училища в района на широкия център, но днес в 10 часа се събира оперативен щаб между институциите и там ще бъдат взети финални решения. Няма особени щети вътре в самите класни стаи. Работим за вариант, в който да разчистим и обследваме сградата, като е възможно да направим временна изолация и да осигурим възможност поне в част от сградата да се провеждат класни занимания. Очакваме и застрахователната компания да дойде да направи оценка на щетите, за да можем да се осигурят средства, за да започнем ремонт. Така че се надявам до края на учебната година да имаме чисто нова сграда“, коментира Стефан Стоянов, който е зам.-кмет по образованието в Пловдив.

Оценката излиза в рамките на няколко седмици, а плащането се осъществява в рамките на няколко месеца. Това обаче ще се случи, ако при разследването не се установи, че възложителят / директорът на училището/ не е проявил небрежност. 

Възможно е след изплащането на обезщетението застрахователната компания да заведе регресивен иск към строителната фирма, която също трябва да има застраховка. Възложител на строително- ремонтните дейности е директорът на училището. 

Колко от тези изсквания са изпълнени, ще стане ясно, след като бъде готов доклада за случилото се. 

Директорът Грозденка Николова заяви, че ще даде повече информация по поръчката утре, след като полицията приключи с огледа на мястото на пожара. 

Покривът на ОУ "Душо Хаджидеков"- тотално изпепелен след пожараОгненият ад нанесе огромни щети по сградата на училището

Както TrafficNews.bg съобщи, вчера покривът на сградата на ОУ "Душо Хаджидеков" бе тотално изпепелен, щетите по сградата са огромни. Шест екипа на пожарната се бориха с огнената стихия, като в гасенето се включиха и общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“.

От училището бяха евакуирани 50 души, сред които 10 украински деца, които са имали занятия по това време. На място пристигна и кметът на града Здравко Димитров.