До един месец училище „Душо Хаджидеков“, чийто покрив изгоря на 1 септември, трябва да бъде възстановено. Това съобщиха от Община Пловдив.

Дотогава учениците ще учат в две други сгради. 9 паралелки ще бъдат преместени във втората сграда, използвана от школото в кв. „Съдийски“ на ул. „Антон Папазов 19, а други 8 паралелки ще се обучават в сградата на СОУ „Климент Охридски“.

Така всички деца ще могат да започнат нормален учебен процес на 15 септември, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов. Първи и втори клас са изведени в подблокови класни стаи около училището и ще останат там. 

Очаква се до 1 месец да бъде извършен и спешен ремонт на горялата 153-годишна сграда.

Покривът изгоря, няма пострадали, отдолу под покрива има плоча и няма щети в самото училище освен теч в учителската стая и на едно място в коридора. Събрахме се щаб, който ще отговаря за възстановяването. До 7 септември ще бъде изработена количествено-стойностна сметка /КСС/ на покрива. Има два варианта - хоризонтален покрив с топлоизолация и хидроизолация, за да може по най-бързия начин децата да влязат вътре. В община Пловдив има пари за тази цел, обадиха се хора, които са завършили в това училище и са готови да дарят. Това е едно от знаковите училища в Пловдив. Вторият вариант е КСС за покрив с керемиди. Ще пратим доклад към Комисията за бедствия и аварии, за да бъдат отпуснати пари и от Комисията. Свързали сме се със застрахователя. На 7 септември ще предприемем реални действия“, посочи кметът Здравко Димитров.

По думите на зам.-кмета Пламен Райчев се очаква да бъде избрана фирма, която да ремонтира покрива в най-кратки срокове.

В рамките на месец планираме да бъдат извършени строителни-ремонтните дейности. Законът дава право при бедствия и аварии веднага да се сключи договор с изпълнител. Надяваме се до края на другата седмица да започнем същинските ремонтни дейности и в края на месеца да приключим с обекта“, заяви Райчев и посочи, че ще бъде избрана фирма, която най-бързо може да се справи с ремонта.

Оказа се, че изпълнител на ремонтните дейности по покрива, които по първоначална информация са причинили възпламеняването на покрива, е „Никастрой – М“ на Мариана и Цветан Бухалски.

„Ремонтът се извършва от „Никастрой“, която от много дълги години се грижи за училището - от времето преди да стана директор. От фирмата познават сградата много добре. Всички проверки на фирмата са извършени, иначе не бихме сключили договор“, каза директорът Грозденка Николова. Проверка на TrafficNews показа, че фирмата е член на Камарата на строителите.

По отношение на липсващите и нефункциониращите противопожарни кранове, Зико коментира, че това е отговорност на ВиК.

„ВиК експлоатират мрежата. Имаме отношение към проблема – в Стария град има един хидрант, не дай си Боже стане нещо такова, там не може и да влязат пожарни. Това, че тези три не работят - ВиК е трябвало да си правят профилактика. Реагирахме веднага – поръчахме вишки, водоноски. Не сме безразлични. На 100 метра от училището има изкривен хидрант, който хвърляше вода в едно дърво. Има на много места такива. Ударени от коли и т.н. Периодично трябва да има контрол“, посочи Зико.