Полицаите рекетьори от Четвърто районно управление в София са  изнудвали търговците, използвайки имена на политици и на шефове в МВР.  Това стана ясно на дадения брифинг от ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров и шефа на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев.


При залавянето на групата са използвани специални разузнавателни средства, а един от полицаите е хванат с белязани 2 000 лева

Тартор на организираната престъпна група от служители на реда е бил началникът на сектор „Икономическа полиция”  в управлението Красимир Кръстев.

Заедно с него бяха задържани колегите му Георги Найденов, Марио Дринцолов, Радослав Томов и Антони Апостолов. Срещу четирима от тях, без Апостолов, са повдигнати обвинение за изнудване и за измама. Днес съдът ще реши дали петимата да останат за постоянно в ареста.

По думите на наблюдаващия прокурор йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. По-млади служители не са се поддали "да си изцапат ръцете".

Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия. Възложени са и данъчни ревизии като физически лица, каза прокурорът. Нерегламентираните им практики са били в рамките на дейността на сектора.

Групата за рекет е предупреждавала търговците за предстоящи проверки, а „таксата спокойствие” гарантирала, че няма и да бъдат глобявани.

След задържането хванатият с рушвета полицаи твърдял, че ръцете му „светнали” не от белязаните пари, а заради химикалката. 

Вижте видео с парите, които са били дадени като рушвет:

 

Схемата е започнала да действа още през 2017 година, но сигналите за групата за рекет е подадена през септември, а разследването е започнало през ноември.

 В самото Четвърто районно управление, където напоследък имало големи кадрови проблеми,  е нямало сигнали, макар колегите на изнудвачите да са подозирали с какво се занимават.  „Манталитетът на полицая е да вижда нещата, но до там, той не казва”, обясни старши комисар Румен Ганев.

Соченият за тартор на рекетьорите Красимир Кръстев е преминал през много ръководни позиции в МВР,
Преди 7 години той е отстранен като шеф на Второ РПУ заради полицейско насилие.

Румен Ганев апелира гражданите да не се поддават на натиск, а да сигнализират и категорично заяви, че всеки един сигнал се проверява обективно. Проведената под ръководството на прокуратурата операция още веднъж потвърждава волята на ръководството на МВР да противодейства ефективно на корупционните прояви в системата, изтъкна временият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Задържаните полицаи от столичното Четвърто РПУ поддържали добър стандарт с месечни такси СНИМКИТе са разследвани за изнудване и корупция

 

Вътре в системата има импулс за справяне с тези, които не работят съгласно закона, коментира по-късно пред журналисти в парламента вътрешният министър Младен Маринов. 

Акцията беше проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, при нея бяха задържани колегите в момент на взимане на подкуп, потвърди и министърът. Голяма част от случаите, по които дирекция "Вътрешна сигурност" работи, тръгвали от сигнали, подадени от самите областни дирекции.

Маринов подчерта, че всички сигнали, които постъпват в структурите на министерството, се проверяват и се установява тяхната достоверност. Нито един не е прикрит, корупционните схеми може да са различни - при двустранно съгласие, рекет, разясни той.

Имаше много такива операции в миналото, ще има и в бъдеще, обеща още МВР шефът.