Пловдивският апелативен съд отмени решението на Окръжния съд под тепетата и реши да екстрадира бившия депутат, съдия и член на ВСС Иван Димов. В мотивите си магистратите изтъкнаха, че трябва да има доверие между страните членки и, че в България няма започнато наказателно производство срещу него. Относно мястото на извършване на престъплението магистратите приеха, че то не може да бъде установено с точност предвид спецификата си - банкови транзакции през интернет.

Днешното заседание започна с прочитането на писмото от Окръжния съд в австрийския град Велс, като от него стана ясно, че издаващата държава членка дава гаранции, относно ЕЗА и процедурата по предаване между държавите членки, че Иван Димов  ще бъде предаден на изпълняващата държава при евентуална присъда или мярка ограничаваща личната свобода.

Гаранциите бяха изискани от Пловдивския апелативен съд  в предишното заседание, че Иван Димов ще бъде върнат, за да изтърпи евентуално наказание в България след като бъде изслушан на австрийска територия.

Припомняме, че на 22 февруари тази година Окръжен съд-Пловдив прие да не екстрадира ексдепутата, а прокуратурата протестира решението пред по-горна инстанция.

Пловдивският съд отказа да екстрадира бивш съдия, издирван в Австрия за пране на париСпоред ЕЗА бившият депутат и член на ВСС Иван Димов е изпрал 170 000 евро

Според Европейската заповед за арест, Димов е получавал пари от австрийски сметки в личната си адвокатска сметка, а после сумите са били прехвърляни към друга българска сметка. Мястото на извършване на престъплението не може да бъде доказано тъй като са правени банкови преводи през Интернет. Това беше и мотивът на Пловдивския окръжен съд да откаже екстрадицията.

Бившият съдия Иван Димов бе задържан при акция на полицията, след като е бил обявен за издирване и заподозрян за пране на 170 000 евро. Така, след като австрийските власти са поискали ареста на мъжа, започнало издирване и Димов беше задържан в района на Пловдив.

Бивш съдия, търсен за пране на 170 000 евро, обвини съдебната система в репресииПловдивските магистрати пуснаха под домашен арест Иван Димов

Адвокатите на обвиняемия - Красимир Елдъров и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов още при първото заседание поискаха прекратяване на производството заради множество пропуски на австрийските власти, главната от които е, че деянията не са извършени на територията на Австрия.

Самият Иван Димов като действащ адвокат също настоява заповедта да не бъде изпълнена, тъй като тя не отговаря на изискванията по закон, което беше прието на първа инстанция.

Протестът на прокуратурата е срещу решението на Пловдивския окръжен съд с което е отказано предаването на компетентните съдебни власти на Република Австрия на българския по Европейската заповед за арест от 20.01.2023 г., издадена от прокурор от Прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия и одобрена от съда по наказателно дело с цел провеждане на наказателно преследване, и с което е отменена взетата спрямо исканото лице мярка за неотклонение „домашен арест“.

Според прокурор Атанас Янков мотивите на първата инстанция се позовават на това, че част от престъплението е извършено на територията на България и разследването може да се извършва в нашата страна. Предвид характера на транзакциите не може да се установи къде е извършено престъплението.

„В Австрия има образувано производство, установена фактическа обстановка, ясен извършител и предмет на престъплението. В България нямаме нищо. Моля да бъде допуснато предаването на компетентната държава. И по отношение на него да бъде взета мярка задържане под стража”, каза представителят на държавното обвинение.

Нови искания към австрийските власти за екстрадицията на Иван Димов, издирван за пране на 170 000 евроПловдивският съд ще поиска гаранции, че бившият съдия ще бъде върнат в България

Адвокат Емануил Йорданов отново наблегна на допуснатите множество грешки в ЕЗА. Според него в заповедта липсва наказателно преследване и до момента в който той е задържан, Димов не знае, че има образувано наказателно преследване срещу него от Австрия.

„Арестът му на магистралата е незаконен, при условие, че има постоянен адрес на 50 метра от сградата на МВР в София. Ако е трябвало да бъде задържан, той трябваше да бъде задържан на постоянния си адрес, където и живее. Би било много по-лесно и за органите на реда, вместо да се крият в храстите по магистралата и да спират автомобил, който дори не е негова собственост. Подадохме молба до министъра на вътрешните работи затова какви са тези злоупотреби в които е обвинен, но отговор така и не получихме”, допълни още бившия вътрешен министър.

Според него задържането му в ареста е било противозаконно, защото е надвишило максималния срок от 72 часа.

„Трябваше да бъде задържан до 12ч. на обяд на конкретния ден, дело нямаше внесено и въпреки това не го пуснаха от затвора. Мярката беше насрочена за 15:30 същия ден, а била внесена в съда в 14:18ч., тоест той е бил задържан с 3 часа и половина повече”, каза още Йорданов.

Според адвоката няма как да има престъпление „пране на пари”, защото проследимостта на въпросните суми  е много лесна. Друго нарушение на закона според него е, че Димов въобще не знае какво се случва в Австрия със съдебния процес.

„Ако има извършено престъпление на територията на България е нормално българските органи да се занимават с него. Гаранцията от австрийските власти не се позовава на никакъв австрийски закон. Тоест не можем да бъдем сигурно, че австрийските власти ще се съобразят с тези обещания”, завърши Емануил Йорданов.

В допълнение на мотивите на колегата си, адвокат Красимир Елдъров  допълни, че не трябва  сляпо да се вярва на австрийските прокурори.

„Ние не знаем точно какви са престъпленията по австрийското законодателство и не трябва сляпо да вярваме, че когато някоя държава иска български гражданин и ние да им го изпращаме. Принципа в правосъдната дейност е, че всяко престъпление без да е доказано трябва да се тълкува в полза на лицето”, допълни юристът.

В своя защита самият Иван Димов  добави, че цялата заповед за арест е пълна с пропуски и неясноти.

„Нарушено е каквото и да е право на защита. Не е посочено времето, мястото не знаят къде е извършено. Има някакви нахвърляни дати, които дори не са последователно изредени. Има сбъркани имена на австрийски граждани. До ден днешен не съм получил обвиненията. Има и определение на австрийския съд, за което също не знам и не съм информиран. Те реално ме призовават в качеството на обвиняем, без законово да съм такъв”, завърши бившия съдия и депутат.

Веднага след решението Димов беше задържан и ще остане "под стража" до екстрадирането му. 

Решението на Апелативен съд-Пловдив е окончателно.

Пловдивският съд остави в ареста Иван Димов, издирван в Австрия за пране на париБившият член на Висшия съдебен съвет е бил задържан край Пловдив