Окръжният съд в Пловдив отказа да екстрадира издирвания с Европейска заповед за арест от австрийските власти Иван Димов. Според магистратите престъплението за което бившият депутат и съдия е привлечен като обвиняем, а именно изпирането на пари, е извършено частично на територията на България.

Според Европейската заповед за арест, Димов е получавал пари от австрийски сметка в личната си адвокатска сметка, а после парите са били прехвърляни към друга българска сметка.

В предходното заседание беше изискана справка от австрийските власти, касаеща информация за обстоятелствата около извършеното престъплението - време, място и участие на бившия член на Висшия съдебен съвет и ексдепутат от СДС при правителството на Иван Костов. В отговора се казва, че мястото на извършване на престъплението не може да бъде доказано тъй като са правени банкови преводи през Интернет. Следователно могат да бъдат направени от всяко място. Австрийските власти обаче дават гаранция на българските си колеги, че при предаване на лицето, след наказателния процес ще го върнат в България.

Пловдивският съд не успя да реши дали да екстрадира Иван Димов, издирван в Австрия за пране на париБившият депутат беше заловен край Пловдив с ЕЗА

Припомняме, че Иван Димов бе задържан при акция на полицията, след като е бил обявен за издирване и заподозрян за пране на 170 000 евро. Така, след като австрийските власти са поискали ареста на мъжа, започнало издирване и Димов беше задържан в района на Пловдив.

Адвокатите на обвиняемия - Красимир Елдъров и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов още при първото заседание поискаха прекратяване на производството заради множество пропуски на австрийските власти, главната от които е, че деянията не са извършени на територията на Австрия.

Пловдивският съд остави в ареста Иван Димов, издирван в Австрия за пране на париБившият член на Висшия съдебен съвет е бил задържан край Пловдив

Адвокат Красимир Елдъров и днес натърти на това, че липсват основни реквизити по делото.

При тези не съвършенство не следва да се допуска екстрадиция. Европейската заповед за арест е пълна с неясноти и мъглявост на доказателствата”, допълни Елдъров.

Самият Иван Димов като действащ адвокат също настоя заповедта да не бъде изпълнена, тъй като тя не отговаря на изискванията по закон.

Липсват множество реквизити към ЕЗА. Австрия също потвърди, че не могат да докажат от къде са изпълнени транзакциите, въпреки че е видно, че сметките са от България и започват с BG. В заповедта са описани някакви деяния, без място, със странно описано време. Ако видите основанията на преводите пише "по договор". В Австрия това не е упоменато. Това са декларирани от мой клиент доходи с ясен произход”, допълни още Димов.

Той цитира и принципи на ООН според които могат да консултират клиенти във и извън страната, адвокатите не могат да бъдат преследвани и съдени, когато се спазва адвокатската етика и норми.

До ден днешен не съм видял текста на престъплението в което съм обвинен. Никой не си е направил труда да ме информира и да ме потърси, а аз не съм стъпвал в Австрия повече от 3 години”, категоричен беше Димов.

Освен отказа да екстрадира Иван Димов, Пловдивският окръжен съд отмени и наложената му преди дни мярка за неотклонение „домашен арест”.

Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Бивш съдия, търсен за пране на 170 000 евро, обвини съдебната система в репресииПловдивските магистрати пуснаха под домашен арест Иван Димов