Сагата с екстрадицията на бившия съдия и депутат Иван Димов продължава, като днес Пловдивският апелативен съд реши да изпрати ново писмо до прокуратурата в австрийския град Велс. Чрез него магистратите ще изискат допълнителни гаранции от властите в Австрия, че Димов ще бъде върнат, за да изтърпи евентуално наказание в България след като бъде изслушан на австрийска територия.

На 22 февруари тази година Окръжен съд-Пловдив прие да не екстрадира ексдепутата, а прокуратурата протестира решението пред по-горна инстанция.

Пловдивският съд отказа да екстрадира бивш съдия, издирван в Австрия за пране на париСпоред ЕЗА бившият депутат и член на ВСС Иван Димов е изпрал 170 000 евро

В днешното заседание от държавното обвинение поискаха от съда да бъдат изискани допълнителни гаранции от прокуратурата във Велс, че Димов ще бъде върнат в България, тъй като в отговор на писмото от Окръжен съд-Пловдив е посочено единствено, че австрийските власти ще поемат разходите по екстрадицията.

По тази причина съдът счете, че следва отново да се пише писмо до прокуратурата в град Велс, че след като исканото лице бъде изслушано в Австрия ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуалното наказание. Отговорът до въззивната инстанция трябва да бъде върнат до 13 март, а следващото заседание е насрочено за 21 март.

Според Европейската заповед за арест, Димов е получавал пари от австрийски сметки в личната си адвокатска сметка, а после парите са били прехвърляни към друга българска сметка. Мястото на извършване на престъплението не може да бъде доказано тъй като са правени банкови преводи през Интернет. Това беше и мотивът на Пловдивския окръжен съд да откаже екстрадицията.

Бивш съдия, търсен за пране на 170 000 евро, обвини съдебната система в репресииПловдивските магистрати пуснаха под домашен арест Иван Димов

Припомняме, че Иван Димов бе задържан при акция на полицията, след като е бил обявен за издирване и заподозрян за пране на 170 000 евро. Така, след като австрийските власти са поискали ареста на мъжа, започнало издирване и Димов беше задържан в района на Пловдив.

Адвокатите на обвиняемия - Красимир Елдъров и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов още при първото заседание поискаха прекратяване на производството заради множество пропуски на австрийските власти, главната от които е, че деянията не са извършени на територията на Австрия.

Самият Иван Димов като действащ адвокат също настоя заповедта да не бъде изпълнена, тъй като тя не отговаря на изискванията по закон, което беше прието на първа инстанция.

Освен отказа да екстрадира Иван Димов, Пловдивският окръжен съд отмени и наложената му преди това мярка за неотклонение „домашен арест”.