Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Иван Димов срещу, който има Европейска заповед за арест от австрийските власти за пране на 170 000 евро. Преди дни Окръжният съд остави Димов в ареста, след като беше заловен на магистралата край Пловдив. 

Днес той отново се изправи пред Темида, за да поиска по-лека мярка за неотклонение. Доводите на защитата му -адвокат Емануил Йорданов бяха, че към този момент има неточности в Европейската заповед от страна на австрийските власти. Те са допуснали множество пропуски, главната от които е, че деянията не са извършени на територията на Австрия. 

Адвокатът представи писмени доказателства, от които става ясно, че сметката посочена в заповедта е адвокатска, което доказва, че данните, взети от властите в Австрия са получени в нарушение със закона. Защитата обърна внимание на това, че адресът на Димов в София е съвсем близо до МВР, като е нормално той да е бил задържан на територията на града, а не на магистралата.

Европейската заповед не отговаря на изискванията. Моля да отмените решението на Окръжен съд—Пловдив и да определите по-лека мярка за неотклонение. Смятам, че доверителят ми е задържан без каквото и да е причина”. Така завърши адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Прокуратурата се присъедини към тезата на Йорданов, като сметна, че депозираната жалба за по-лека мярка е основателна и следва да бъде уважена. Според  държавното обвинение никой не разполага с достатъчно доказателства по делото, а мярката има значение само при производството. Домашен арест също би изпълнил целите му при предаването.

„Този случай ще се превърне в емблематичен за използване на съдебната система за репресия над български адвокат. Аз до ден днешен не съм видял копие от приложимите законови разпоредби, тоест аз съм лишен от правото да се защитавам. В Австрия не съм извършил нищо, даже не съм ходил от 3-4 години. Лицата описани в Европейската заповед не ги познавам, освен един, който е мой клиент. Имаме молба, която не отговаря на изискванията на закона. Бях арестуван като най-големия престъпник в държавата, а имам постоянен адрес в София. Аз не се крия от правосъдието.” Това каза в последните си думи към съда бившия член на Висшия съдебен съвет и действащ адвокат в момента Иван Димов.

Така съдът прие искането за основателно, предвид това, че производството за същинската екстрадиция е следващата седмица и остави Димов под домашен арест на постоянния адрес в София. Мярката следва да се контролира чрез електронна гривна, а решението е окончателно.

Припомняме, че във вторник бившият член на Висшия съдебен съвет и ексдепутат от СДС при правителството на Иван Костов се изправи пред Окръжен съд- Пловдив и, за да стане ясно дали ще бъде предаден на австрийските власти. Магистратите обаче прецениха, че има липсваща информация в Европейката заповед за обстоятелствата, за които е извършено престъплението- време, място и участие.

След дни ще продължи и  разглеждането на молбата за екстрадиция пред Окръжен съд-Пловдив.

Пловдивският съд не успя да реши дали да екстрадира Иван Димов, издирван в Австрия за пране на париБившият депутат беше заловен край Пловдив с ЕЗА