81-годишният Благой Цветилов, който преди малко повече от година застреля арендатор в Първомай, поиска делото срещу него да се гледа по съкратената процедура. Той призна всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт.

Господин съдия, съдете ме. Мен вече не ми остава живот, той е свършил вече. Аз съм на 81 години и това е горната граница на човешкия живот. Виновен съм и това е. Съжалявам само, че в него имаше живот още”, каза дядо Благой пред съдебния състав в Окръжен съд – Пловдив.

Срещу 81-годишния мъж има повдигнати 2 обвинения – за убийство и за незаконно притежание на 112 броя боеприпаси. Спорът между двамата мъже се разиграл на 21 ноември 2022 г. в Първомай, в квартал „Любеново“. Цветилов застрелял с ловна пушка „ИЖ“ своя съгражданин - 54-годишния Димитър Иванов.

Съдебният състав по дело за убийство в Първомай си направи отводЧастните обвинители изразиха съмнение за безпристрастност на магистратите

Обвиняемият и пострадалият били далечни роднини и обработвали наследствени земеделски земи в квартал „Любеново”. По този повод между тях имало спорове. Причината за скандала във фаталния ден била, че убитият изкупил от родствениците им наследствени земи, които започнал да обработва. Те били общо около 6,8 дка. В тези площи имало и около 2 дка земя на Цветилов, за която той получавал рента от застреляния. На 81-годишният мъж му било предложено да продаде този свой дял, но той отказвал. Двамата имали спор и за рентата от обработваната земя като възрастният мъж искал по-висока сума.

На 21 октомври 2022 г. Благой Цветилов тръгнал с микробуса към землището на квартал „Любеново“, където се намирали земеделските земи. Там срещнал Митко Иванов, който управлявал трактора си. Двамата слезли от превозните средства и започнали отново спорят. Цветилов държал в микробуса си гладкоцевна ловна пушка, извадил оръжието и казал: „Или се разбираме, или ще те гръмна“.

Димитър Иванов вдигнал ръка да се предпази, като в този момент обвиняемият го прострелял с ловната пушка. Пострадалият успял да измине няколко метра и паднал до трактора. Към него се приближил Цветилов и още веднъж стрелял по него. Иванов починал от раните си. След като извършил деянието, възрастният мъж се качил в микробуса, прибрал се в дома си, където си сменил дрехите и тръгнал към РУ на МВР-Първомай. Там предал огнестрелното оръжие, с което извършил убийството, и разказал за случилото се. При извършено претърсване в дома му са били намерени и незаконни боеприпаси. Установено е, че ловната пушка е била законно притежавана от него. Патроните сам преработвал като ползвал стари такива.

Дядото, застрелял арендатор след спор за земи в Първомай, излиза под „домашен арест”Благой Цветилов прекара повече от 11 месеца зад решетките

Пред магистратите Цветилов разказа, че не е искал да убива Иванов. Първият изстрел е станал неволно, след като по-младият мъж хванал пушката и я насочил нагоре, Цветилов се дръпнал назад и несъзнателно натиснал спусъка. Вторият изстрел обаче е бил съвсем съзнателен:  „Като падна до трактора и на мен ми падна пердето и гръмнах втори път. Тогава съм го ударил в главата”, разказа още възрастният мъж пред съда.

В съдебната зала присъстваха близките на убития Митко Иванов. Двете му дъщери и съпругата му се  конституираха като частни обвинители и граждански ищци в процеса като предявиха иск от по 200 000 лева за причинените им неимуществени вреди.

80-годишният Благой, обвинен в убийство: Я изкарам още една година, я неВкараха с белезници в съдебна зала мъжа, обвинен за убийството на свой съгражданин

Убиецът Благой говори за самоубийство, съдът го остави в ареста80-годишният поиска да си отиде вкъщи, но поясни, че вече нищо няма значение

Убийство в Първомай! 80-годишен застреля свой съгражданин с пушка в главатаСпоред местните спорът възникнал след неуредени сметки