80-годишният Благой Цветилов, обвинен за убийството на свой съгражданин край Първомай, остава в ареста. Това реши състав на Окръжния съд в Пловдив, който днес разгледа искането на прокуратурата за постоянно задържане.

Както TrafficNews съобщи, Цветилов застрелял с два куршума с ловна пушка своя съгражданин Димитър Иванов край в главата и в гърдите. Мъжът е починал от раните си. Проверка е установила, че оръжието е негово законно притежание. Разрешителното за пушката му е в срок. По време на заседанието в съда днес Цветилов акцентира, че е възрастен и че "вече не се интересува за съдбата си", както и използва изрази, които наведоха съда към извода, че той може да се самоубие. 

„Искам само да кажа: Ако може да ми ликвидирате живота, аз за къде съм вече? Нямам какво да кажа. Искам да се прибера вкъщи, ако може“, посочи Благой Цветилов пред магистратите днес.

Цветилов е направил пълни самопризнания и е предал оръжието. Казал е на няколко свидетели, че е убил Митко, като го е застрелял в главата с пушка.

Мъжът няма регистрирани противозаконни прояви до момента, има и постоянен адрес.

Жертвата му - 53-годишният Иванов, е бил арендатор на земи. Двамата имали спор, в основата на който са били неуредени имуществени отношения.

Изготвена е съдебно-психиатрична експертиза на Цветилов, но няма данни за психични отклонения и според заключението той носи отговорност за действията си. Иззети са окървавените дрехи от дома му, с които е бил облечен по време на убийството.

Прокуратурата поиска постоянен арест, защото смята, че може да извърши ново престъпление.

„Убил го е съзнателно и хладнокръвно от близо“, посочи държавното обвинение.

Защитникът на Цветилов адвокат Петров посочи, че не оспорват фактите, нито обстоятелствата но помоли съдът да остави Благой под домашен арест заради напредналата му възраст.

„Това е истинска трагедия. Не сме съгласни с квалификацията на престъплението, но това ще бъде изяснявано в хода на досъдебното производство. Не смятам, че може да се укрие - пенсионер е и има постоянен адрес. Ако можем да се абстрахираме от тежестта на престъплението, мисля, че една мярка домашен арест би била справедлива. Предвид финансовото състояние на обвиняемия не мисля, че мярка гаранция би имала някакво различно действие“, посочи адвокатът му.

Според съда обаче има реална опасност Благой да извърши ново престъпление. Съставът подчерта, че има висока степен на обществена опасност.

„Обвиняемия е казал, че иска да си сложи край на живота и това също е опасно, ако има различна мярка за неотклонение“, посочиха от съда.

Решението подлежи на обжалване в 3 дневен срок пред Апелативен съд.