Съдебният състав по делото срещу Благой Цветилов, който преди година застреля арендатор в Първомай, си направи отвод. Това стана по искане на частните обвинители, представлявани от адвокат Росица Драгинова, заради съмнение за безпристрастност по време на процеса.

След като прекара повече от 11 месеца в ареста, 81-годишният обвиняем беше освободен с мярка за неотклонение „домашен арест” от настоящия състав. Това се случи в края на месец септември, като в мотивите на съда се посочва като причина напредналата възраст на Цветилов. Само няколко дни по-късно обаче, Апелативният  съд отмени решението на Пловдивския окръжен съд и обвиняемият отново беше задържан „под стража”. Магистратите постановиха и връщане на обвинителния акт за поправка.

Дядото, застрелял арендатор след спор за земи в Първомай, излиза под „домашен арест”Благой Цветилов прекара повече от 11 месеца зад решетките

Още в началото на днешното разпоредително заседание, частните обвинители поискаха делото да се гледа от друг съдебен състав, а след кратко съвещание съдия Михаела Добрева постанови и решението на магистратите:

„Съдебния състав счита, че измяната на мярката за неотклонение не касае предубеденост, но от гледна точка на изразеното становище на пострадалите, и на спазване на принципа за бързина на наказателния процес, с оглед да не се допуска съмнение у страните за безпристрастността, съдът счете, че искането трябва да бъде уважено”.

С оглед на това, следва да се определи друг състав и разпоредителното заседание да се проведе отново.

Припомняме, че още след престъплението, по време на разглеждането на мярката за неотклонение на Цветилов, той изрази готовност да се признае за виновен и се очаква процеса срещу него да протече по реда на съкратеното съдебно следствие – без призоваване на свидетели и вещи лица.

Срещу 81-годишния мъж има повдигнати 2 обвинения – за убийство и за незаконно притежание на 112 броя боеприпаси. Спорът между двамата мъже се разиграл на 21 ноември 2022 г. в Първомай, в квартал „Любеново“. Цветилов застрелял с ловна пушка „ИЖ“ своя съгражданин - 54-годишния Димитър Иванов.

80-годишният Благой, обвинен в убийство: Я изкарам още една година, я неВкараха с белезници в съдебна зала мъжа, обвинен за убийството на свой съгражданин

Обвиняемият и пострадалият Иванов били далечни роднини.  Те обработвали наследствени земеделски земи в квартал „Любеново”.

По този повод между тях имало спорове.

Причината била, че убитият изкупил от родствениците им наследствени земи, които започнал да обработва.  Те били общо около 6,8 дка. В тези площи имало и около 2 дка земя на Цветилов, за която той получавал рента от застреляния. На 81-годишният мъж му било предложено да продаде този свой дял, но той отказвал. Двамата имали спор и за рентата от обработваната земя като възрастният мъж искал по-висока сума.

На 21 октомври 2022 г. обвиняемият тръгнал с микробуса към землището на квартал „Любеново“, където се намирали земеделските земи. Там срещнал Иванов, който управлявал трактора си. Двамата слезли от превозните средства и започнали отново спорят. Задържаният за убийството държал в микробуса си гладкоцевна ловна пушка. Двамата провеждали разговор, застанали един срещу друг, като в това време Благой Цветилов извадил оръжието и казал: „Или се разбираме, или ще те гръмна“.

Димитър Иванов  вдигнал ръка да се предпази, като в този момент обвиняемият го прострелял с ловната пушка. Пострадалият успял да измине няколко метра и приклекнал до трактора. Към него се приближил Цветилов и още веднъж стрелял в тялото му. Иванов починал от раните си. След като извършил деянието, възрастният мъж се качил в микробуса, прибрал се в дома си, където си сменил дрехите и тръгнал към РУ на МВР-Първомай. Там предал огнестрелното оръжие, с което извършил убийството, и разказал за случилото се. При извършено претърсване в дома му са били намерени горепосочените незаконни боеприпаси. Установено е, че ловната пушка е била законно притежавана от него.

Убиецът Благой говори за самоубийство, съдът го остави в ареста80-годишният поиска да си отиде вкъщи, но поясни, че вече нищо няма значение