Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу петролния бос Емил Власов /51/ за укриване на данъци над половин милион лева. В периода от месец октомври 2016 г. до 12.03.2018 г., в Харманли,  с. Капитан Андреево,  Бургас и в  Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представител на търговско дружество и в качеството си на пълномощник на друга фирма е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери 542 851 лева, като е извършил продажби на стоки - 1 099 726 литра дизелово гориво, на стойност 2 227 655 лв., без да издаде фактура и друг счетоводен документ, като не е било осъществено текущо счетоводство на извършените продажби на дизелово гориво и  е затаил истина в подадени данъчни декларации -  престъпление по чл.255 ал.3 вр. ал.1 т.2, т.3 и т.5 вр.чл.26 ал.1 от НК, съобщават от Окръжна прокуратура.

На съд е предадена и 44-годишната му съучастничка Вася Стоянова за това, че в периода от 13 ноември 2017  г. до 21 вноември .2017 г., в  Пловдив и Харманли е предоставила достъп на Власов да ползва банков сейф в банка, с филиал в Пловдив, като подписала нотариално заверено пълномощно и предоставила ключ за сейф, е държала имущество - парична сума в размер на 783 850 евро, с левова равностойност 1 533 077 лева. Също така на 21 ноември 2017 г.  е получила имущество - парична сума в размер на 10 000 лв., за които имущества е знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – против данъчната система -  престъпление по чл. 253, ал.4,  вр. ал.2, вр.ал.1,  вр.чл. 20, ал.1 вр. ал. 2 и ал. 3, вр.чл.26, ал.1 от НК.

Пловдивският бизнесмен Емил Власов/48/ бе задържан при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво през ноември 2017 г. . За мащабната акция, която се проведе в Пловдив TrafficNews.bg съобщи тогава.  По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. Едната бензиностанция, където е продавано гориво контрабанда се намира до Митница - Пловдив, на територията на Митническия терминал.

Само за два дни - 14 и 15 ноември под ръководството на екип от наблюдаващи прокурори при Окръжна прокуратура – Пловдив, на територията на обл. Пловдив, обл. Хасково и обл. Бургас, бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели. За срок от 24-часа бяха задържани 10 човека.

В резултат на извършените процесуално-следствени действия, на територията на 4 бензиностанции в Пловдив, г Харманли и ГКПП „Капитан Андреево”, бяха открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Бе установено, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива.

Иззети бяха множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки.

При извършване на претърсване и изземване в трезор, използван от лицето, спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване, са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи.

Освен с търговия на горива, Власов притежава и няколко оранжерии в пловдивско. 

В инкриминирания период,  от октомври 2015 г. до 21.11.2017 г., Власов бил ангажиран с дейност по  „изпиране на пари”, придобити от прилагане на незаконни схеми, свързани с извършване на данъчни престъпления и нарушения при търговия с горива, включващи избягване плащането на ДДС и корпоративен данък.  Той се снабдявал с гориво без документи, впоследствие  добавял различни видове отпадъчни петролни продукти. Това „гориво” продавал от търговски обекти, находящи се в близост до митнически пунктове и граничната зона в България, като „ТИР – дизел” . Тези обекти стопанисвал чрез няколко различни търговски дружества /собствени или контролирани от него/. Реализирал продажбите, без да издава фискални бонове и/или други първични счетоводни  документи, респективно без да се заплаща дължимите ДДС  и корпоративен данък от  търговски дружества, собственост или контролирани от него и така генерирал паричен ресурс в размер на 2 743 052 лв. В дейността си по съхранение на част от получените пари от незаконната дейност бил подпомогнат от Вася Стоянова.

По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени експертизи, иззети веществени доказателства, документация и др. Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени Власов и Вася Стоянова, са както следва – за извършено данъчно престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация на имущество, а за престъплението „изпиране на пари“ - от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева. 

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание.

Емил Власов пред съда: Ако остана в ареста съм обречен на фалитАпелативен съд обаче остави петролния бос зад решетките

Петролният бос Емил Власов действал чрез поставени лица, клиенти го издирват в Пловдив ВИДЕОС него в ареста е и пловдивчанката Вася, която е обвинена в пране на пари