Насроченото за днес заседание, по делото за убийството на Жоро Плъха, в Пловдивския апелативен съд пропадна. Причината е, че д-р Иван Димитров е в болница, а един от адвокатите му – Георги Кутрянски е в болничен до края на месеца.

След като бяха разпитани всички свидетели по делото, днес трябваше да бъде изслушана комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, което обаче ще се случи в следващото заседание. Макар експертното заключение да е готово отдавна, през юни прокурор Иван Перпелов пожела при изслушването да присъстват и вещите лица, към които представителят на държавното обвинение има въпроси.

След днешното отлагане на делото, изслушването на комплексната съдебно-медицинска и психиатрична експертизаще се случи през следващия месец, като едното от вещите лица ще бъде заменено с друго. Тя трябва да даде отговор на въпроса, възможно ли е д-р Димитров сам да се е самонаранил в крака, или действително Жоро Джевизов - Плъха е хвърлил нож по него.

Припомняме, че през декември миналата година Върховният касационен съд върна процеса за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция, заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда.

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

Убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее докторът, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Липса на вещи лица протаква делото за убийството на Жоро ПлъхаД-р Димитров първоначално е твърдял, че с Плъха само са се боричкали, а друг е стрелял

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март 2022 година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

Съдебната сага с д-р Димитров и Жоро Плъха продължава, чакат се нови експертизи и стари свидетелиУбийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие

Нова присъда за д-р Димитров: Съдът реши - виновенНовата условна присъда на практика е идентична с постановената от първия състав на Окръжния съд