Върховният касационен съд върна делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Джевизов-Плъха за ново разглеждане от друг състав в Пловдивския апелативен съд.

Убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее доктора, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март тази година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

Нова присъда за д-р Димитров: Съдът реши - виновенНовата условна присъда на практика е идентична с постановената от първия състав на Окръжния съд

След обявяването на присъдата, д-р Димитров е подал жалба към ВКС само срещу осъдителната присъда за убийство. Жалба е постъпила и от близките на Жоро Плъха с искане за ефективно изтърпяване на наказанието.

От решението на ВКС става ясно, че върховните магистрати са открили противоречия и непълноти в мотивите към условната присъда, произнесена от Апелативния съд в Пловдив.

С решението ВКС отменя въззивната присъда по обвинението за убийство, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и връща делото на Пловдивския апелативен съд.

По обвинението за незаконното оръжие няма постъпили жалби нито от Димитров, нито от частните обвинители. Там остава в сила условната присъда от 2 години.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха, делото е на финалната праваВ своите последни думи д-р Димитров каза, че съжалява за случилото се