Делото срещу доктор Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Джевизов – Плъха ще продължи и през месец юли. Това стана ясно днес в Пловдивския апелативен съд, където бяха разпитани последните двама свидетели.

Предстои изслушване на Комплексна Съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, което обаче ще се случи в следващото заседание. Макар експертното заключение да е готово, по искане на прокурор Иван Перпелов, то ще бъде представено през юли, заради отсъствие на вещите лице, към които представителят на държавното обвинение има въпроси.

Припомняме, че през декември миналата година Върховният касационен съд върна процеса за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция, заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда.

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро ПлъхаНа Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок

Убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее докторът, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март 2022 година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

Съдебната сага с д-р Димитров и Жоро Плъха продължава, чакат се нови експертизи и стари свидетелиУбийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие

На пореден разпит днес се явиха Георги Методиев - младши разузнавач в криминална полиция към 2-ро РПУ към момента на престъплението и Огнян Кръстев - собственик на магазина за хранителни добавки, от който са иззети записи от нощта на убийството.

От разказа на полицаят стана ясно, че той и колегата му са били изпратени  на местопроизшествието на сутринта след инцидента. Извършили са обход да търсят свидетели. Установили са 2 камери на магазин за хранителни добавки и са изискали записите от нощта. После са отишли у доктора и той е разказал как са се сборичкали с крадец, влязъл в двора му и, че в последствие се е прибрал след като апашът е избягал. В последствие докторът с негов приятел са го търсили, но не са го открили. Димитров е имал прорезна рана на крака по време на беседата. От разпита на свидетеля стана ясно още, че на кадър от камерите се виждало, че доктора държи пистолет. „Той се държеше така, че все едно нищо не се е случило”, каза още полицаят.

След като бяха прочетени показанията му от досъдебното производство стана ясно още, че на записите от камерите няколко пъти се вижда докторът с приятеля му, като първоначално Димитров държи пистолет, а в последствие нож.

По време на беседата с полицая, веднага след случая, докторът му е казал, че е чул няколко изстрела и е видял второ лице в гаража, но не бил сигурен дали въпросното лице е произвело изстрелите. Димитров е допълнил, че е носил малка брадва, около 25см, но не я е използвал при сборичкването. Забелязал е нож, който бил негов, но не знаел как е попаднал там.

"Той се държеше така, че все едно нищо не се е случило", каза още разпитаният полицай.

От вторият разпитан свидетел Георги Методиев бяха поискани единствено координати с фирмата монтирала камерите на адреса му. По делото е изяснено, че липсват записи от въпросните камери, като се твърди, че те записват единствено когато има движение.

Изслушването на комплексната съдебно-медицинска и психиатрична експертиза е насрочено за 3 юли, като едното от вещите лица ще бъде заменено с друго. Тя трябва да даде отговор на въпроса възможно ли е д-р Димитров сам да се е самонаранил в крака, или действително Жоро Джевизов - Плъха е хвърлил нож по него.

Нова присъда за д-р Димитров: Съдът реши - виновенНовата условна присъда на практика е идентична с постановената от първия състав на Окръжния съд