Делото срещу доктор Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Джевизов – Плъха, продължава на ниво Апелативен съд, като процесът стартира на практика отначало през февруари тази година. Това се случва след като през декември миналата година Върховният касационен съд върна процеса за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция заради непълноти в мотивите към осъдителната присъда.

Убийството беше извършено през нощта на 2 март 2018г. с незаконно оръжие. Тогава Жоро Плъха влязъл в двора на кооперацията в която живее доктора, за да краде от гаража му, а Димитров го прострелял с незаконен пистолет. Жоро Джевизов избягал, а на сутринта бил намерен мъртъв в близост до областната управа.

Процесът премина през няколко инстанции и беше връщан за ново разглеждане, като през месец март 2022 година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години.

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу д-р Димитров за убийството на Жоро ПлъхаНа Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от 2,5 години условно с 4 години изпитателен срок

В днешното заседание беше изслушана и приета нова допълнителна комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Предстои изготвянето и на физико-графологична и съдебно токсилогична експертиза, които обаче не бяха готови за днес.

Пред Пловдивския апелативен съд отново бяха разпитани някои от свидетелите , като на скамейката за показания застанаха калекото на доктор Димитров, един от разузнавачите от криминална полиция, който се е отзовал на сигнала и мъжът на чиито кола е починал Джевизов. Разпитите им имаха за цел да изяснят подробности около обстоятелствата довели до смъртта на Жоро Плъха. Предвид големия период от време - от деня на инцидента до днешна дата, при всички разпитани бяха констатирани противоречия и пропуски спрямо показанията дадени в хода на досъдебното производство, което наложи прочитането на първоначалните разпити.

Следващото заседание е насрочено за 25 април, а тогава трябва да бъдат изслушани още двама ключови свидетели, както и допълнителните експертизи.

Нова присъда за д-р Димитров: Съдът реши - виновенНовата условна присъда на практика е идентична с постановената от първия състав на Окръжния съд