Окръжният съд в Пловдив остави в ареста за постоянно шефът на районното управление в Раковски Георги Илиев. 

"Искам по-лека мярка", това бяха последните думи на шефът на РПУ-Раковски Георги Илиев пред Окръжния съд в Пловдив, който гледа мярката му за неотклонение. Адвокатът на Иливев - Стоян Донков също настоя за мярка подписка или парична гаранция, като изтъкна, че клиентът му няма да се укрие и не може да повлияе на разследването. 

Съдът обаче не уважи искането на защитата и постанови мярка "постоянно задържане под стража" за Георги Илиев. Припомняме, че Илиев в обвинен за злоупотреба със служебно положение, изразяваща се във взимане на подкуп. 

Прокуратурата, в лицето на Анна Викова, настоя на Илиев да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение "постоянно задържане под стража". Като мотиви тя изтъкна реална опасност Илиев да извърши ново престъпление срещу правосъдието.

"Той е заемал висок пост в МВР. Негова задача е да разкрива престъпления, а не да извършва такива", посочи държавната обвинителка. Тя допълни, че вината на Георги Илиев не се заключва само в извършване на престъпление, но и в опит то да бъде прикрито. Именно заради това Викова смята, че ако Илиев не бъде задържан в ареста, може да въздейства върху свидетели, които не са разпитани още, а това да окаже влияние върху развитието на процеса.

В крайна сметка искането на държавният обвинител беше зачетено от съдия Светлана Станев, а Илиев ще бъде върнат в ареста. 

Определението на съда може да бъде обжалвано в законоустановеният 3-дневен срок. Дали защитата ще обжалва предстои да стане ясно. 

За престъплението, в което Илиев в обвинен, се предвиждат от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Очаквайте подробности! 

Припомняме, че началникът на  РПУ- Раковски Георги Илиев и негов служител бяха арестувани през изминалата седмица в сряда. 

 

Служителите на реда са заподозрени, че са злоупотребили със служебно положение и са изнудвали местен жител. Престъпленията са били разкрити по време на разследването срещу пловдивските полицаи Петър Атанасов и Стефан Модев, които бяха арестувани за въоръжен грабеж на контрабандист.

Коментар на шефа на Вътрешна сигурност: Някои полицаи прекаляват с американското кино ВИДЕО

Георги Илиев бе задържан за 72 часа, а арестуваните по време на акцията и двама полицаи – Валентин Гоцев и Желязко Колев, са направили пълни самопризнания. Те са пуснати под гаранция.

По време на разследването е установено, че Илиев е поискал 20 хиляди лева подкуп от контрабандист. Последният е бил ограбен от един от задържаните преди година полицай Стефан Модев до Лаута.

Арестуваният полицейски началник - син на уважаван полицай от Пловдив

Няколко месеца след грабежа, през март 2017, контрабандистът бил извикан с призовка в РУП – Раковски. Там Гоцев и Колев му показали разследване срещу него за контрабанда и му заявили, че срещу 20 хиляди лева  ще унищожат материалите по делото. Синът на контрабандиста ги предал на Модев. Той от своя страна разделил парите с началника Илиев и двамата му съучастници.