Адвокат отпускар спъна делото срещу инспекторите от ДАИ - Пловдив, глобяват го

Това не е първата санкция за защитника

Пловдив 14.09.2021 18:00 5328 0
Адвокат  отпускар спъна делото срещу инспекторите от ДАИ - Пловдив, глобяват го

Делото срещу тримата  инспектори от ДАИ - Пловдив, които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми, продължава в Окръжен съд.

Ход на заседанието днес обаче не бе даден, а причината бе липсващ защитник. Оказа се, че адвокат Руменов, представляват Паун Тенев, е в отпуск, но едва преди ден е подал заявление за това. В залата стана ясно, че още на 12 юли защитникът е знаел за планираната почивка, но не е обявил официално пред магистратите.

Така заради него не бе даден ход на заседанието. Адвокат Руменов бе глобен от магистратите с 500 лева санкция. Оказва се, че това не е първата санкция за защитника. На едно от предходните заседания отново адвокат Руменов е станал причина за недаване на ход и е получил 150 лева глоба, която все още не е платил.

Делото бе насрочено за нова дата, която е в края на месец октомври.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. 

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017 година до юли 2019 година, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Свидетелка, заковала инспекторите от ДАИ: Всеки път искаха пари, кодовото име бе „подаръче”

По данни на разследващите

Обикновено Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. 

Тримата инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. 

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

 

Изпрати новина