С разпит на свидетели започна делото срещу тримата инспектори от ДАИ - Пловдив, които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове.  

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017 година до юли 2019 година, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

Даяджиите от Пловдив не взимали подкупи, разпитват всички свидетели по делотоПо време на заседанието защитата на Янакиев, Милушев и Тенев, поиска делото да бъде върнато

Пред съда първа се изправи служителката на нидерландската транспортна компания - „МУЛБУЛ ТРАНС“ ЕООД, която по думите й многократно е била рекетирана за различни суми пари от тримата, за да „оправят нещата”. Димитринка Трачева е служител на фирмата от 2017 година и заема длъжността „Ръководител транспорт”.

„Имали сме много проверки от институциите, включително от ДАИ. От 2017 до 2019 година сме имали две големи проверки и много малки. Първата инспекция бе през май 2017 година. Във фирмата пристигнаха Янакиев и Милушев. Проверката продължи няколко дни, като още на първия ден, двамата ми заявиха, че фирмата е много голяма, имаме много превозни средства – 40 камиона и със сигурност ще открият нарушения. Убедиха ме, че ще бъдем санкционирани жестоко и заявиха, че може да оправим нещата срещу „подаръче”. Заплашиха, че ще вземат лиценза на фирмата. И преди сме давали пари при проверките и бяхме готови със суми. Преди години сме предоставяли около 1000 лева, за да не ни глобяват и затова в два плика сложихме с колежката по 1000 лева. След няколко дни Янакиев и Милушев се върнаха и им дадохме пликовете. Тогава ни заявиха, че „подаръкът” е недостатъчен и че вече тарифите са други. Поискаха още 3 хиляди лева. Първоначално не се обадихме на собственика - Корнелис Мулдърс и мислихме варианти. Той обаче беше разбрал и ми се обади. Вдигна ми скандал, но в крайна сметка преведе парите по банковата сметка на фирмата. Аз и колежката ми на няколко пъти изтеглихме сумата от 3 хиляди лева, приготвих я в плик и се обадих на Станко. Казах му, че съм готова и той изпрати човек, за да вземе парите. Дойде мъж на име Милен, който също работи в транспортна фирма и на когото дадох „подаръка”. След дни приключи проверката, но пак бяхме санкционирани с 2300 лева. Станко ми обясни, че няма как да не ни глобят, защото ще е съмнително. Помня, че Янакев ми каза, че тарифите са нови, не както едно време. Работихме с кодови имена, никога не директно. Искаха ли пари, казваха „подарък”. Всяка сума, която тегля и предавам на ръка, я описваме в книга и я пращам на шефа и счетоводството”, разказа Трачева.

Тя добави още, че след тази голяма проверка още три или четири пъти е давала подкупи на Янакиев, Милушев и Паунов, за да не ги санкционират. Става дума за сигнали, подавани към Автомобилна инспекция от чужбина, за нередности на камионите или водачите.

В съдебна зала бяха прочетени показанията на Трачева относно малките проверки, тъй като жената не успя да си спомни детайли. Тя обаче бе категорична, че на няколко пъти е носила суми пари – между 700 и 1600 лева, в сградата на ДАИ.

Пред органите на реда тя е посочила, че през февруари, май и август 2018 година, както и през януари 2019 година е получавала съобщения да се яви в инспекцията, заради нарушения. И четирите са били констатирани в Англия.

При три от посещенията си е попадала на Милушев и при трите фирмата се е отървавала само с 50 лева акт, но срещу подкупи от 800, 1600 и 2000 лева. Само през месец май 2018 година документите за нарушенията в Англия са били разглеждани от Паун Тенев, който за да „оправи нещата” е поискал 800 лева.

„През 2019 отново имахме голяма проверка на фирмата и отново инспектор бе Станко Милушев. Още в самото начало той каза, че ще изплуват много нарушения и санкциите ще са жестоки. Директно ми каза „нали знаеш” и аз попитах за сумата. С ръка ми посочи 5 хиляди. Разбрахме се, когато съм готова да му се обадя. Отново имах пререкания с г-н Мулдърс, тъй като той не искаше да плаща. При всяка една проверка не съм била уведомявана какви са нарушенията, има ли такива и какви ще са санкциите. Шефът преведе парите, изтеглихме ги от банкомата на няколко транша и се обадих на Станко. Той бе в отпуска и ми каза, че друго лице ще вземе парите. Уговорката бе да чакам непознатия на бензиностанцията на Околовръстното. В уречения ден и час дойде мъжът, дадох плика и проверката приключи. След по-малко от 2 седмици отново имахме проверка след сигнал от институциите в Европа. Обадих се на Станко и му казах, че шефът повече няма да плаща. Той каза да съм спокойна и че всичко ще се уреди. Така и стана – без проблем приключи проверката”, допълни Димитринка Трачева.

Тя и колежката й са били разпитвани от служители на ДАНС.

„Един ден, след проверката през май 2019 година, ми се обадиха и ме повикаха в ДАНС. Там ми показаха всички глоби, актове и протоколите от проверката през 2017 година. Казаха ми, че знаят за Милен и за нашата среща, при която му дадох 3 хиляди лева. Тогава разказах всичко. Имаше и втори разпит, когато предоставих документи и книгата с разходите”, завърши Трачева.

След нея показания пред съда даде и колежката й Жана Динева, която е организатор транспорт. Служителката във фирмата се занимава с всички документи, тегли пари от сметката и записва всички разходи.

Инспекторите заплашиха, че ще ни оставят без лиценз. 50 човека щяха да си загубят работата и се уплашихме. През 2017 година Димитринка дори мислеше да тегли заем, за да дадем на проверяващите. Когато идваше проверка мен ме гонеха, за да не слушам какво говорят. Знаех за подкупите, тъй като аз лично ги вписвам в книгата с разходите. Записвам датата, сумата и че са за ДАИ. Винаги искаха пари, винаги на проверката бяха едни и същи лица. Знам, че Димитринка ходи и в Автомобилна инспекция и там също носи пари в брой. Бяха различни сумите. Преди Трачева да се върне от майчинство през 2017 година имаше друг ръководител. От него съм чувала, не съм виждала, че са давани пари на проверяващите”, разказа Динева.

Разпитите на свидетелите продължиха и в следобедните часове.

Припомняме, че по време на разпоредителното заседание Янакиев, Милушев и Тенев не признаха вина и делото започна по общия ред.

 До 5 бона рушвети искали ДАИ-джиите от Пловдив, спипани с подкупи

По данни на разследващите

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. 

Тримата инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. 

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.