Начинът, по който бе задържан бившият премиер и настоящ лидер на най- голямата опозиционна партия Бойко Борисов, предизвика дебати в социалните мрежи и в телевизонни студиа. Той бе арестуван снощи в дома си в Банкя, като от пресцентъра на МВР съобщиха , че действат в режум на неотложност. Съпругът на задържаната Севдалина Арнаудова, се възмути публично, че арестът е извършен пред очите на 8-годишната им дъщеря, като нищо не е налагало подобна публична акция. 

На този етап президентът и повечето политически лидери се дистанцират от полицейската акция и коментират, че това е работа на МВР. Юристи, обаче смятат, че бомбата в евентуалното разследване срещу бившия премиер , е заложена още при първоначалните действия на полицията. Арестите не са съгласувани с прокуратурата, а от държавното обвинение съобщиха, че при тях няма никаква информация. Ето и коментарът на юрист по темата на база на данните, ясни до този момент:

Какви изводи се налагат:

1. От декември, до момента, или тоест, най-малко два месеца и половина, една проверка се мота из полицията, също както призракът на комунизма е бродел из Европа. Какво има в проверката - не знаем.

2. Съществувал е законен повод, но не и достатъчно данни за извършено престъпление - ако бяха налице и двете предпоставки, проверката би била приключена най-много в месечен срок и би имало досъдебно производство, образувано в условията на чл. 212, ал. 1 от НПК (с постановление на прокурор).

3. Дали са събрани достатъчно данни или не, можем само да гададем. В някакъв момент, обаче, някоя умна глава решава по данните от проверката да образува досъдебно производство в условията на неотложност (по чл. 212, ал. 2 от НПК).

4. Първото извършено действие по разследването, със съставянето на протокола, за което досъдебното производство се счита образувано, е разпит на свидетел.

5. Съвкупността по предходните две точки не съответства с необходимите предпоставки за образуване на досъдебно производство в условията на неотложност. И това нарушение се явява съществено и неотстранимо.

6. Дори делото да премине през съдебни заседания за мярка за неотклонение, дори да бъдат събрани купища доказателства, първоначалното процесуално нарушение е фундаментално и опорочава всички последващи действия. Следователно всеки съдия с ум и съвест, комуто това дело бъде предадено по същество, е длъжен да го скъса, ронейки горчиви сълзи.