Много хора смятат, че сексът с презерватив е като да миришеш роза с противогаз или да ближеш захар през стъкленица. Според сексолога д-р Румен Бостанджиев обаче обективната истина е съвсем различна. Ако един мъж има опит в използването на кондомите, те могат да му дадат две много важни предимства. Ластичето в основата на презерватива притиска венозния оток от кръвта и на практика е нещо, което може да стабилизира ерекцията. При нови контакти човек е склонен да се притеснява и това може да доведе до колебания в ерекцията. Така че, ако още преди ласките мъжът постави презерватив, това е една добра възможност да се избегне този рисков момент. Другото предимство на презерватива е, че той до известна степен ограничава усещането в главичката на члена и това дава възможност на мъжа по-добре да контролира еякулацията. Знаем, че една трета от мъжете имат проблем с бързата еякулация, което е доста разочароващо, особено в една лятна връзка, категоричен е той.

Според специалистите, за да се радваме на пълноценна интимна близост по време на лятната ваканция, най-важното е да сме отговорни и да вземем мерки, които да ни освободят от всички възможни негативни последици. И задължително да използваме кондом, особено ако става въпрос за летен флирт с непознат. В противен случай рискуваме да се завърнем от морето със сифилис, гонорея, хламидийни инфекции или друга венерическа зараза. 

Ласките на плажа пък са препоръчителни върху кърпа или шезлонг. Прилепналият към кожата пясък изглежда еротично върху холивудските звезди, но всъщност усещането е неприятно и може да причини травми на кожата. А ако пясъкът проникне на интимни места, има опасност от възпаление. Възможни са и по-сериозни последствия - личинките на паразитните червеи хелминти проникват и през устата (чрез неизмити плодове), и през кожата. Не е препоръчително да правите любов и върху голите скали. Колкото и да изглежда романтично, може да се обзаведете с цистит и простатит. А ожулванията ви са гарантирани.

Ако сте решили да правите секс във водата, имайте предвид, че тя може да наруши естествения pH баланс на вагината, което да ви направи много по-податливи на заразяване с бактерии. Освен това водата отмива естествената смазка и усещанията може да са болезнени. Авантюри във водни басейни със сладка вода също не са препоръчителни. Те са по-чисти и не са солени, но наличието на хлор обезателно ще наруши вагиналната киселинност, което може да доведе до неприятни гъбични инфекции.

Не използвайте слънцезащитния крем като лубрикант. В слънцезащитните продукти има съставки, които могат да причинят вагинална или уретрална инфекция.

 

Какви са симптомите на най-често срещаните полово предавани болести?

Хламидии

Хламидиите представляват бактериална инфекция. В ранните стадии на развитие на заболяването инфекцията протича безсимптомно. Една до три седмици след заразяването се появяват симптомите: болезнено уриниране, болка в малкия таз, секреция от влагалището, болка в тестисите.

Гонорея 

Първите симптоми се изявяват след около 10 дни. По-често се появяват следните симптоми: наличие на гъст и кървав секрет от пениса или влагалището, усещане за болка или горене по време на уриниране, чести позиви за уриниране, болка по време на секс.

Трохомоназа

Симптомите са: жълто-зеленикаво течение от влагалището, наличие на миризма от влагалището, болка при уриниране, леко кървене.

СПИН

При заболяване от СПИН рядко в началото се наблюдават симптоми. Някои хора развиват грипоподобни симптоми 2 до 4 седмици след заразяването. Част от тях са: треска, главоболие, зачервено гърло, подуване на лимфните възли, обрив, умора. След около седмица до месец, тези симптоми изчезват.

Симптомите на ХИВ инфекцията могат да останат скрити до 10 години след заразяване.

Когато ХИВ атакува имунните клетки, е характерно развитието на лека инфекция или хронифициране на следните симптоми:подуване на лимфните възли, диария, загуба на тегло, треска, кашлица и задух.