От айфон и компактдискове до хранителни добавки и цяла аптека с хапчета. Това са само част от забранените вещи, намерени в спалното помещение на несебърския гангстер Димитър Желязков-Митьо Очите и алкохолния бос Миню Стайков,  които в момента са настанени в болницата към Софийския затвор.  Непозволените предмети са иззети след проверка на Главна дирекция "Национална полиция", а днес Специализираната прокуратура сезира министъра на правосъдието и главния прокурор за резултатите от претърсването.

Обискът в спалните помещения на „Вътрешно отделение“ на болницата към затвора е извършен на 17 май.

В помещение „Реанимация“, където са настанени Желязков и Стайков, са намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При извършения личен обиск на Очите е намерен мобилен телефон марка „IPHONE“. Желязков лично го извадил от колана на кръста си и го ударил в земята, за да го унищожи.

Оказало се също, че двамата ВИП арестанти с наложена мярка "задържане под стража" са се запасили  с огромно количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли десерти), множество хранителни продукти (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни продукти.

Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка.

В помещението са намерени също медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.

В шкаф, ползван от Димитър Желязков, са намерени: „Конкор“, „Селеногин“, препарат „Сладки сънища“, „Ексфордж“, „Валсартан“, „Терафлу“, „Роватинекс“, „Небилет“, „Нурофен“, „Хамацинк крем“, „Авирон“, аминокиселини, „Витабиотикс“, „Простамол уно“, „Валидол“, „Алора“, „Флуанксол“. За тях на името на Очите няма издадени рецепти, поради което те са иззети с протокол от служители на НОС при затвора в София.

На Желязков са върнати осем други медикамента, които по данни на медицинския персонал от болницата при затвора са му били предписани.

В шкаф, ползван от Миню Стайков, са намерени: „Синелан“, „Прополки“, „Хексоралетен Ен“, „Нурофен“, „Деприм Депресион“, „Простамакс“, „Валидол“, препарат за инсектициди „Айкън“. Те са иззети с протокол, тъй като за тях няма издадени рецепти. На Стайков са върнати пет от намерените лекарства, които са му били предписани.

В спално помещение №1 са намерени и иззети също USB кабел, адаптор, телевизор с дистанционно и с адаптор и котлон. В спално помещение №2 е намерен и иззет USB кабел. В третата стая пък имало още един USB кабел.

При личен обиск на лишения от свобода Румен Янакиев е намерен и иззет мобилен телефон „Самсунг“ с поставена в него SIM карта на мобилен оператор.

В спално помещение №4, в което е настанен лишеният от свобода Янко Ваташки, са намерени и иззети: 1 мобилен телефон „Нокиа“ с поставена SIM карта на мобилен оператор, машинка за подстригване, зарядно за телефон, 3 вентилатора, 1 кафемелачка и 1 бр. слушалки.

В спално помещение №5, където е настанен лишеният от свобода Пеньо Мангъров, са намерени и иззети мобилен телефон „Alkatel“ и зарядно за него, 2 броя USBкабел и 1 адаптор.

Забранените и неразрешени вещи и предмети са иззети с протоколи от служители на НОС при затвора в София.

Иззетите мобилни телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани (забранени от закона) контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства, напомнят от спецпрокуратурата.

На 20 май заместник-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров е уведоми за резултатите от проверката административния ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров и административния ръководител на Софийска градска прокуратгура Емилия Русинова, по чиито досъдебни производства са лишени от свобода настанените в затворническата болница.

За резултатите от извършената проверка в болницата към Софийския затвор е уведомен министърът на правосъдието Данаил Кирилов за предприемане на мерки за решаване на системния проблем с наличие на забранени и неразрешени предмети в местата за лишаване от свобода и арестни помещения. За сведение е уведомен и главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Прокурорите на Митьо Очите с въоръжена охрана, делото не тръгнаБосът от Несебър се заканвал на обвинителите Калин Близнаков и Георги Банков

Миню Стайков обяви гладна стачка, правят му тройна експертиза в "Пирогов"Съдът ще реши на 21 май каква мярка за неотклонение да му наложи според резултатите от медицинските прегледи