Алкохолният бос Миню Стайков е обявил главна стачка в знак на протест заради липсата на адекватни условия да се лекува в МВР болница, където беше преместен от следствения арест, научи TrafficNews. Бизнесменът се появи отново в инвалидна количка на днешното заседание на Апелативния специализиран съд за мярката му за неотклонение. 
 
Още в края на декември Стайков се оплака, че е прекарал мозъчен инфаркт, придружен с пареза.  Заради влошеното му здравословно състояние съдът назначи комплексна тройна медицинска екпертиза. Причината е представена от защитата справка от болницата на МВР. Прегледите трябва да се извършат от двама уролози и един невролог.
 
Те трябва да кажат дали е възможно лечението на Стайков да бъда проведено при условията на болницата в затвора.
 
Защитникът на Стайков адвокат Лъчезар Таков заяви, че още преди и по друго досъдебно производство е правена молба за отвод на лекарите в МВР болница. Той настоя тройната експертиза да се извърши в друга болница. В крайна сметка съдът се съгласи експертизата да се направи в "Пирогов".
 
Определянето на мярката за неотклонение пък беше отложено за 21 май, когато трябва да бъдат готови медицинските експертизи.
 
Преди седмица спецсъдът остави в ареста бизнесмена по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна - за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове.
 
Разследването се води срещу 8 души, свързани с "Винпром Карнобат", които са обвинени за злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков. Той е в ареста от 8 месеца по други обвинения - за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен.
 
Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. По делото вече беше разпитан подалият оставка днес министър на земеделието Румен Порожанов в качеството му на бивш директор на Фонд „Земеделие“.