Тримата обвинители от Специализираната прокуратура Евгения Станкова, Емил Галипонов и Калин Близнаков, които наблюдават делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, са с цивилна въоръжена охрана. Причината за това са заплахи за живота им от страна на подсъдимия.  Гардовете бяха в залата на Специализирания съд на днешното заседание, което доведе до възражение от защитата на Желязков и останалите обвиняеми. 
 
В отговор съдът обяви, че ще изиска информация от специализираната прокуратура и главния прокурор Сотир Цацаров има ли образувани дела в прокуратурите в страната с пострадали обвинителите, които наблюдават производството срещу бандата на Очите.

Делото срещу гангстерския бос и ръководената от него престъпна група трябваше да започне, но поради неявяването на един от подсъдимите обаче беше отложено.

Липсващият Юмер Кадир Мехмед е пуснат с парична гаранция от 1000 лв. и не се знае къде се намира в момента. Съдът нареди той да бъде издирен. Според процедурата първо ще се провери дали се намира в затворите в страната, след което ще бъде обявен за национално издирване.
 
Освен това съдът смята, че мярката за неотклонение на Юмер трябва да бъде изменена в задържане под стража, ако в крайна сметка той бъде открит.
 
Мехмед е обвинен за палеж на кафемашина в Бургас. Делото срещу него е присъединено на по-късен етап. Мярката му е взета още в началото. Самият Мехмед не се явил и на предявяването на обвинението. В обясненията, които е дал преди, се споменава името на един от другите подсъдими.
 
“По всяка вероятност прокуратурата затова така благосклонно е подходила към него.”, коментира адвокат Иво Найденов , който защитава подсъдимите Пейко Янков и Радослав Николов Според Найденов Мехмед е разпитван два пъти и е бил намиран. Той е заявил и че не желае да му бъдат предявявани материалите по делото.
 
“По неясни причини се прави опит да се внуши, че има някакви заплахи от страна на Желязков, а и друго подсъдими. Аз съм категоричен, че такива няма! Ние не сме наясно защо трябва да се правят такива внушения в публичното пространство! Аз не съм чул до този момент да има други досъдебни производства за заплахи”, обясни Найденов. По думите на адвоката всички подсъдими за защитниците им искат делото да зпочне. Ако след всички предприети мерки Мехмед не бъде намерен се очаква делото срещу него да започне задочно.
 
От прокуратурата пък коментираха едивствено, че всички дела по които работят са с голям обществен интерес. Така че въпросът с охраната може да бъде поставен по всичките дела в спецсъда. Прокурор Калин Близнаков отказа да коментира дали се чувства заплашен, тъй като смята, че това е класифицирана информация.
 
Въпреки това той заяви, че делото срещу Очите е единственото по което те имат охрана. Относно Мехмед от държавното обвинение съобщиха, че той винаги до момента е намиран на официалния си адрес. А дали е заплашван няма как да знаят.
 
Дъщерята на Очите -Станислава, която също е обвиняема пък коментира, че според обвинението тя е рекетирала докато е била с голям корем в осмия месец. Желязкова допълни и че отлагамето на делото представлява трудност за нея, тъй като трябва да се грижи за детето си, което сега е оставила, а ако не се яви в съда веднага ще я арестуват.
 
Желязков, неговата дъщеря и още десет лица са предадени на съд за множество тежки престъпления, включително рекет, палежи и изнудване.
Ако вината им бъде доказана в съда, те могат да отнесат присъди до 15 години лишаване от свобода.
 
СНИМКА:БГНЕС