Една от най-дългите саги в Пловдив от прехода насам приключи! "Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания и активно лечение "Д. П. Кудоглу", известна като Белодробна болница, преустанови своето съществуване. За това бяха нужни 12 години, в които различни кметове, експерти, министри и пловдивски управници търсиха различни варианти за бъдещето на лечебното заведение.

Предложението за вливането на Белодробна болница в МБАЛ „Св. Пантелеймон” събра 40 гласа, след като две поредни сесии точката не бе приета.

Кметът Иван Тотев заяви, че краят на Белодробна е дошъл много по-рано, а това вливане е единствено документално. На практика в дружеството няма никакво имущество, нито един служител и никаква дейност.  От 2003-та година лечебното заведение трупаше дългове, а през последните 5 години Общината ги покриваше.

Това обаче не пречеше опозицията да напада кметът Иван Тотев като искаше гаранции какво ще се случи със сградите на лечебното заведение. Кметът обясни, че от активите на дружеството отдавна въпросното имущество е извадено,  а през последните 5 години общината е дала 3 милиона лева, за да може то да бъде спасено.

Единственият проблем, който произтичаше от неприемането на точката бе заплатата на директора на дружеството, която той получаваше всеки месец. Преди сесията обаче той бе подал оставка  и така актът на общинските съветници бе чисто документален.

Новото отделение в УМБАЛ „Св. Георги” вече е поело всички пациенти от бившата Белодробна болница, а сградният фонд ще бъде ползван само за здравеопазване. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg