Рекордьорът по балотажи на кметски избори в Пловдив Славчо Атанасов се готви за 5-то поредно участие на местния вот през октомври. След като загуби изборите през 2019 година от Здравко Димитров, той си взе почивка от политиката, а изглежда отново ще се опита да стане градоначалник.

Бившият кадър на ВМРО е последният кмет на града, който бе избран на първи тур, а след това загуби три балотажа – два пъти срещу Иван Тотев и веднъж срещу сегашният кмет. В последните седмици Атанасов започна активно да публикува позиции по градски теми и припомняне свършеното от него през мандата му като кмет.

Връщането на Атанасов в политиката бе предизвестено, а редица партии протегнаха ръка към него. Това са сторили и от БСП, но той е отказал директна партийна номинация, като е заявил, че ще търси голямо обединение за подкрепа.

Въпросното голямо  обединение почти е факт, научи TrafficNews.  Около бившия кмет вече гравират редица местни формации, а няма да е изненада, ако  той получи подкрепата и на сегашния градоначалник Здравко Димитров, с когото са близки приятели.

За общо явяване с кандидат Славчо Атанасов са се договорили ВМРО, „Кауза България”, ЗС „Александър Стамболийски”.  Всъщност лидерите на трите партии вече са работили заедно, макар и в друга конфигурация.

В мандата 2007- 2011  Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски”, Георги Титюков от „Кауза Пловдив” и Владо Кисьов тогава като съветник от „Съюз на свободните демократи”  бяха направили „Коалиция за Пловдив”. Чрез нея ВМРО – НИЕ крепеше мнозинството в Общинския  съвет в полза на Славчо Атанасов.

Именно трите формации ще е ядрото на такъв тип сглобка, а към нея може да се закачат и други местни  формации. „Съюз за Пловдив” също са потенциален участник в такъв тип  коалиция, както и приближените около Здравко Димитров като Тодор Чонов и Анести Тимчев.

Големият проблем  обаче изниква по какъв начин ще бъде наредена листата, ако се явят заедно на изборите. В момента трите формации имат общо 15 съветници, което изглежда невъзможно за постигне. Лидерът на „Кауза България” Георги Титюков пък почти сигурно ще е отново кандидат за кмет на район „Централен”.

Шансовете на  Славчо Атанасов да постигне успехите  си от предишните избори, обаче не са особено големи. Въпреки че той една от най-разпознаваемите фигури в Пловдив, особено щом стане дума за местни избори, той изглежда вече като политик от друга епоха.

Изтъкването на свършеното от него в мандат 2007 – 2011 е твърде далечно за всеки  един пловдивчанин.  Отделно силните резултати на Атанасов се дължаха на факта, че той бе и единствената обединяваща фигура „антиГЕРБ”.  С появата на „Възраждане”, те ще оберат голяма част от патриотичният вот в Пловдив, а и антивота към едната от управляващите партии. От  друга стана ПП и ДБ са фаворити за второто място, като се очаква да издигнат силна кандидатура. Носталгията към Атанасов и положителните настроения към него от пловдивчани биха могли да му осигурят четвъртото място, а в най-добрия случай трето  място, което може да се отчете като  голям успех. Въпросът е как ще се монетизира това чрез гласове в Общинския съвет.

Със  сигурност обаче Атанасов е спасителен пояс за местните формации, които  са  се хванали за него. ВМРО е на дъното на своята електорална подкрепа и на национално и на местно  ниво. „Кауза Пловдив” няма друга  алтернатива освен Титюков, който  се забърка в редица от скандали, а ЗС „Ал. Стамболийски” явно не искат отново да разчитат на Георги Колев.  Големият въпрос е какво  ще донесе това като съветници на местните  формации, а се знае добре, че в политиката 1+1 почти никога не прави две, а 1+1+1 винаги е по-малко от три.

Кой ще е новият кмет на Пловдив? Всички гледат към ГЕРБ и ПП –ДБ, но може да има изненади„Възраждане” и „президентската” кандидатура може да объркат сметките на управляващите партии