Ще има ли избран кмет Пловдив без подкрепата на ГЕРБ за първи път от 16 години, или формацията  на Бойко Борисов отново ще е хегемон под тепетата? Това е основният въпрос 120 дни пред изборите за градоначалник.

Последният кмет на Община Пловдив, чието избиране не бе свързано с ГЕРБ бе д-р Иван Чомаков.  Славчо Атанасов бе подкрепен от формацията на Борисов, а Иван Тотев и Здравко Димитров от нея управляваха града 12 години.

Най-обсъжданата тема е на кого ще се спре ГЕРБ и кога ще обявят своя кандидат. Опциите пред партията на Бойко Борисов не са много откъм профил на кандидата. Единият от вариантите е да се разчита на ясно изразен партиен кадър, а другият – кандидатура, която не е пряко политически обвързана с формацията. При първата хипотеза, която е по-вероятна към момента,  Борисов и местният лидер Иван Тотев ще насочат вниманието си към някого  от районните кметове.  Въпреки че кметът на „Тракия” Костадин Димитров бе „харесан” от Борисов, шансовете на Георги Стаменов(„Централен”), Димитър Колев(„Западен”) и Иван Стоянов(„Източен”) не са по-малки.  Другите  двама местни  кадри на ГЕРБ, които могат да влязат в общата картина са зам.-кметът по култура Пламен Панов и председателя на групата в Общинския съвет Йордан Илиев. Хипотетични възможности за кандидат кмет на Пловдив има и Дани Каназирева, макар че това изглежда слабо вероятно към този момент.  При надпартийна кандидатура вероятно  ще се търси лице с профила на Радомир Чолаков.

Почти сигурно е, че ГЕРБ ще  извади кандидата си в последния момент- вероятно в началото на септември.  

Въпреки че ПП – ДБ са сочени като  фаворити да отидат с ГЕРБ на балотаж в Пловдив, това може да се случи единствено, ако двете формации издигнат общ  кандидат.  Комуникацията в коалицията обаче става все по-трудна, което  е видимо от проблемите на национално ниво, а тепърва ще  започват такива и с местните структури при  определянето на листи и кандидати.

В столицата двете формации и „Спаси София” успяха да си стиснат ръцете и да издигнат обща кандидатура в лицето на Васил Терзиев. Не така обаче стоят нещата в Пловдив.

Манол Пейков от „Да, България” не крие  амбицията си да бъде кандидат-кмет от името на коалицията.  Само че и ПП, а и ДСБ имат своите резерви спрямо него.  От „Продължаваме промяната” сред  потенциалните кандидати е депутат Росен Костурков, който въпреки че публично каза, че няма е кандидат, работи сериозно да бъде номинацията на партията.

От друга страна са и ДСБ, които искат да наложат бившият областен управител Йордан Иванов за кмет на Пловдив. Той е сред най-разпознаваемите лица на ДБ, а и влиза в профила на ПП за кандидат. Името на бившият директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов също се спряга сериозно за кандидата на обединението. 

За разлика от София, в Пловдив има сериозен шанс двете партии да имат собствен кандидат за кмет, а не е невъзможно и Манол Пейков да се яви като независим.   Ако това се случи едва ли някой от тримата кандидати ще успее да се добере до балотаж, като тримата кандидати ще си  разделят гласовете и ще си направят политическо сепуко. Този сценарий е дори възможен и при две отделни кандидатури на ПП и ДБ.

При тези хипотези най-облагодетелствани ще бъдат от „Възраждане”. Партията на Костадин Костадинов набира сила, като освен твърдия електорат тя събира и голям дял протестен вот. Почти сигурност кандидат за кмет на националистическата формация ще е  местният координатор Ангел Георгиев. Той е сред най-близките на Костадинов, като е водач на листата на „Възраждане” неизменно през  последните години. Друго име, което  се завъртя като потенциален кандидат-кмет от партията е Слави Георгиев. Бившият кадър на ВМРО е сред най-дейните общински съветници, както и един най-изтъкнатите опозиционери на кмета Здравко Димитров.

Изненада може да дойде и от президента. Въпреки че кръговете около него постоянно отричат той да готви косвено участие на местния вот, то може да видим,  като кандидати приближени знакови лица до него.  За Пловдив усилено  се спряга името на бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Идеята е той да бъде издигнат от инициативен комитет, от който недвусмислено да стане ясно, че Радев е зад него.

За едни от на тежките местни избори се готвят от БСП. Те също са пред вариантите да се заложи на свой кадър или да издигнат надпартиен кандидат. На практика за първи път новият местен лидер Иван Петков – Бебето ще прави местни избори, като има голям шанс и самият той да е кандидат за кмет. „Късата” скамейка от експерти обаче ще представи много семпла листа за общински съветници и кандидати за районни кметове. Обсъжда се и вариант да се подкрепи независим кандидат за кмет, а БСП да имат единствено листа.  

Местните  формации

Пловдив е от градовете, в които местните формации от години пробиват в Общинския съвет. На последните  избори  Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” бе на косъм от балотаж, а в момента Общинският съвет се съставлява от 1/3 пловдивски формации.

Двете най-големи групи – „Съюз за Пловдив” и „Кауза Пловдив” все още не са обявили категорично как ще се явят на местния вот. От партията на Георги Титюков заявиха, че работят за голямо обединение с акцент център-дясно. Ако такова не успее да се състави, то Титюков ще е техният кандидат за кмет.

Дани Каназирева също не е обявила решението си, но резултатите й, ако се яви от „Съюз за Пловдив” ще  бъдат много по-ниски отпреди 4 години. Причината е избирането й като областен управител и след това като депутат от ГЕРБ. Това обезличи местната формация като яростна опозиция на Иван Тотев и местните гербери.

По традиция ВМРО имат силни резултати в Пловдив, но пропадането на партията на национално ниво и избирането на Владимир Кисьов като председател, ги приравни към електоралната тежест на местна формация. Все по-усилено се говори, че от ВМРО ще направят опити да издигнат Славчо Атанасов за кмет,  който може да получи и подкрепа на останалите местни партии – „Кауза Пловдив”, „Съюз за Пловдив”,  името на „Има такъв народ” също се споменава в потенциална коалиция. Не е ясно към момента дали при този вариант партиите ще имат обща листа за Общинския  съвет, или всяка ще се яви самостоятелно.

Здравко Димитров също не е обявил окончателното си намерение дали ще се бори за нов мандат. Шансовете за това изглеждат малки към днешна дата, но е възможно той да участва под една или друга форма на местния вот.  Обмисляло се е и вариант зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов да е независим кандидат за кмет, а Зико да е водач на листата за Общинския съвет, за да „обере” твърдия си електорат.  Друга опция е хората на кмета да участват заедно с другите местни формации.

Нови лица  също напират за местния парламент. Протестите  срещу пробива на Водната палата, Панаира и казуса с парка на 81 дка край Гребната база, на практика излъчиха и Тони Стойчева за кандидат-кмет, която ще се яви като независим. В борбата за кмета на Пловдив или район „Северен” ще е и Асен Костов със „Спаси Пловдив.

Напусналите БСП около Георги Гергов вече направиха своя формация  - „Алтернатива за Пловдив”. Сред потенциалните кандидат-кметове оттам  са младите съветници Тодор Стоилов и доц. Атанас Баташки.

Предвид множеството кандидати, които  се очакват на тези избори 20 000 гласа на първи тур ще са достатъчни за балотаж.  През 2015 и 2019 година Иван Тотев и Здравко Димитров станаха кметове на балотажа с по-малко от 50 000 гласа. 2000 гласа пък стигат, за да се осигури  един мандат в Общинския съвет. Очаква се кметските избори да са на 29 октомври, а балотажът седмица по-късно.