Разследването на Специализираната прокуратура срещу секретаря на президента Пламен Узунов, далеч не е първия скандал, в който е замесено името на пловдивчанина.

Узунов напусна системата на МВР през 2015 година. Оставката му последва шумен скандал, в който главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в който заяви че в пловдивската полиция има разпънат  чадър над извършител на тежко пътно произшествие.  Поводът бе действията на полицейските служители от ОД на МВР – Пловдив при  пътно-транспортно произшествие, завършило със смъртта на пешеходец,Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта.   Прокуратурата разбрала за случая не по каналния ред, а от тв репортаж. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Слаба превенция на охранителната дейност по линия на КАТ е причината довели до приемането на оставката   Пламен Узунов, заяви тогавашния главен секретар на МВР Георги Костов. И джентълменски заяви, че "един достоен човек е подал оставка заради вредни практики".  Две години по-късно обаче като министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков, Узунов му взе главата. "Няма реваншизъм в уволнението на Георги Костов от поста главен секретар на МВР”, заяви тогава миинистърът. 

Той отказа да коментира твърденията на Костов, че му е оказван натиск именно от него и после от премиера Огнян Герджиков.

„Няма личен мотив в моите действия. Трябва да призная, че ценя професионализма на Костов – той се стараеше и работеше добре”, върна му жеста Узунов. 

След изборите, Пламен Узунов бе назначен за секретар на президента Румен Радев и през 2017 година избухна поредния скандал. Телевизионно предаване публикува снимка на бившия служебен вътрешен министър с облечен с нацистка униформа.

На  фотографиите Узунов има характерните хитлеристки мустаци, вдигнал е ръка в поздрав "Хайл Хитлер" и е с униформа на нашите Военновъздушни сили.

Премиерът Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ тогава призоваха Пламен Узунов да подаде оставка, за да не се създава двоен стандарт. В декларация ГЕРБ припомни, че така е постъпил зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев ден, след като бяха разпространени негови снимки с нацистки поздрав.

Премиерът Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев да освободи Узунов от поста "секретар по правни въпроси и антикорупция". Пламен Узунов заяви, че публикуваните снимки са активно мероприятие, целящо да удари президентската институция. В крайна сметка скандълът отшумя без последствия. 

" Знам лицата, които стоят за тези организирани действия. Като имам безспорни доказателства, ще сезирам компетентните органи. И Юда е там", оправда се тогава Узунов.  След това допълни информацията в свое интервю като съобщи, че на въпросното парти първоначално трябвало да облече костюм на медицинска сестра, но наличният му бил прекалено малък. Веднага след това получил хитлеристка дегизировка, за да не бъде единственият, който не участва в груповата забава. 

Следвата шумотевица с главен герой президентският съветник бе проверяванета от ОЛАФ обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила от МВР. Тя изправи един срещу друг зам. министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и бившия служебен вътрешен министър . Красимир Ципов изнесе данни, че Европейската служба за борба с измамите разследва сделка, сключена от служебното правителство, с което намекна за нередности, извършени включително от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Автомобилите са закупени от МВР за 20 милиона лева. Сделката е сключена между "Българска автомобилна индустрия" ЕАД и МВР. 

От  президенството излязоха с официална позиция, в която обявиха изказването на зам.-министъра за манипулативно. "Информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината. Въпросната процедура е започнала преди назначаването на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е завършена далеч след края на неговия мандат от настоящето редовно избрано правителство", гласи позицията, разпространена от президенството.

Самият Узунов също се включи в полемиката с яростен пост във Фейсбук, в който нарече Ципов "клеветник". 

Понеже един клеветник ме дърпа за езика, да кажа и на него, другите дето мислят да манипулират обществото, следното:
Единственото вярно е , че съм бил Министър на вътрешните работи за времето от 27.01.2017 до 04.05.2017 г. Договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22.02.2018 г. и Ципов отлично знае това. Всички документи са качени на сайта на МВР и са достъпни .Въпреки всичко обаче качвам на стената си, някои любопитни детайли. ОЛАФ наистина има какво да проверява!
А на Ципов, дето направи толкова поразии в МВР му напомням, че има една тайнствена книга, която се казва Наказателен кодекс и там са описани текстове, които той скоро ще научи наизуст!

Дали Самият Узунов е чел внимателно тайствената книга , предстои да разберем като проследим събитията, които ще последват след днешните скандални разкрития. 

Предстои да разберем доказани ли са подозренията на прокуратурата за търговия с влияние. 

Като страничен бизнес в Пловдив с фамилията на Узунов се свързва бистро "Димордо" на бул. "Васил Априлов" , по- известно в миналото като "Въшката". 

Пламен Узунов е работил 23 работи в полицията в Пловдив. Там започва като оперативен работник в група "Престъпления против личността" във Второ РПУ. Впоследствие ръководи сектор "Криминална полиция", а след това става началник на Пето и Второ районно управление. Издига се до "директор I степен". 

Кариерата му допреди скандала с Дивеков , се движи стремително. През  90-те години на ХХ век участва в екипа, разбил Коматевската банда, извършила кървави въоръжени грабежи в три обменни бюра в града. Тогава двама сарафи бяха брутално разстреляни, а трети беше ранен.  По негово време са разкрити и две "стари" убийства - това на митничаря Георги Дребчев и бизнесмена Огнян Харизанов.

Възможно ли е трите смс-а с конфиденциалния документ , изпратен до Пламен Бобоков да сложат край на стремглавата кариера на амбициозния пловдивчанин? 

Очаквайте продължение?