Секретарят на президента Пламен Узунов е задържан днес сутринта във фамилната му къща в Първенец, научи TrafficNews. Той е предаден на екип на Специализираната прокуратура и отведен с конвой в София за разпит. 

Днес сутринта прокурори претърсиха кабинета му в сградата на президентството с разрешение на съдия. В сградата са влезли прокурори от Специализираната прокуратура, както и прокурори от Военно-окръжна прокуратура - София.

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция", заяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово. 

Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев. Тези действия са по две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още главният прокурор.

Днес бе отнета и Разрешението за достъп до класифицираната информациядо ниво „Строго секретно“ на Узунов. 

Това съобщиха то Агенцият веднага след разпространената информация, че се извършват обиски в два кабинате в сградата на президентството.

Сагата стартира на 19 юни с претърсване на дома на бившия вътрешен министър на бул. "Шести септември" в Пловдив. След това прокуратурата публикува серия от чатове на Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, от които става ясно че секретарят на президента е изнасял конфиденциална информация. 

В последствие Узунов бе разпитван в прокуратурата. "Нямам никакви притеснения.Всичко, което имам, съм предал и съм отговорил на органите", заяви той на излизане. По повод на претърсването в дома му, той каза, че е присъствал и е предал една флашка и мобилните си телефони.

Узунов потвърди, че се познава с Пламен Бобоков. "Има процесуално качество на свидетел. Нямам от какво да се притеснявам. Както виждате, тръгвам си", обясни президентският съветник.

Той каза, че познава Пламен Бобоков служебно от 2 години. Според него в момента се прави опит да се измести вниманието от други теми. 

По време на разследването стана ясно също , че Узунов е изпратил договор за консултантски услуги на Бобоков с фирмата на брат си Ангел Узунов. Последваха обиски и в офиса на брат му в Пловдив. 

Узунов е предал телефоните си на разследващите, но им е дал грешни  ПИН- кодове. Те са са изпратени в чужбина, за да бъде свалена информацията. 

 Разследването на Специализираната прокуратура срещу секретаря на президента Пламен Узунов, далеч не е първия скандал, в който е замесено името на пловдивчанина.

Узунов напусна системата на МВР през 2015 година. Оставката му последва шумен скандал, в който главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в който заяви че в пловдивската полиция има разпънат  чадър над извършител на тежко пътно произшествие.  Поводът бе действията на полицейските служители от ОД на МВР – Пловдив при  пътно-транспортно произшествие, завършило със смъртта на пешеходец,Извършителят на ПТП - 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта.   Прокуратурата разбрала за случая не по каналния ред, а от тв репортаж. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив.

След изборите, Пламен Узунов бе назначен за секретар на президента Румен Радев и през 2017 година избухна поредния скандал. Телевизионно предаване публикува снимка на бившия служебен вътрешен министър с облечен с нацистка униформа.

На  фотографиите Узунов има характерните хитлеристки мустаци, вдигнал е ръка в поздрав "Хайл Хитлер" и е с униформа на нашите Военновъздушни сили.

Премиерът Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ тогава призоваха Пламен Узунов да подаде оставка, за да не се създава двоен стандарт. В декларация ГЕРБ припомни, че така е постъпил зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев ден, след като бяха разпространени негови снимки с нацистки поздрав.

Следвата шумотевица с главен герой президентският съветник бе проверяванета от ОЛАФ обществена поръчка за купуването на 290 високопроходими автомобила от МВР. Тя изправи един срещу друг зам. министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и бившия служебен вътрешен министър . Красимир Ципов изнесе данни, че Европейската служба за борба с измамите разследва сделка, сключена от служебното правителство, с което намекна за нередности, извършени включително от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Автомобилите са закупени от МВР за 20 милиона лева. Сделката е сключена между "Българска автомобилна индустрия" ЕАД и МВР. 

Пламен Узунов е работил 23 работи в полицията в Пловдив. Там започва като оперативен работник в група "Престъпления против личността" във Второ РПУ. Впоследствие ръководи сектор "Криминална полиция", а след това става началник на Пето и Второ районно управление. Издига се до "директор I степен". 

Кариерата му допреди скандала с Дивеков , се движи стремително. През  90-те години на ХХ век участва в екипа, разбил Коматевската банда, извършила кървави въоръжени грабежи в три обменни бюра в града. Тогава двама сарафи бяха брутално разстреляни, а трети беше ранен.  По негово време са разкрити и две "стари" убийства - това на митничаря Георги Дребчев и бизнесмена Огнян Харизанов.

Как Пламен Узунов и брат му консултират КЦМ срещу 150 000 годишно?Пловдивски полицай наказан за изнасяне на данни от системата, бившият вътрешен министър го спасява