Копие на следственото дело срещу депутата от БСП Манол Генов е открито при обиска в кабинета на секретаря на президента Пламен Узунов при операцията на Спецпрокуратурата на 9 юли. Разследващите са намерили цялата преписка, заведена  по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а . Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително и на защитени свидетели. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият Узунов е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Припомняме, че през 2017 главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов.Искането е свързано с разследване на Окръжната прокуратура в Пловдив, изпратено до Софийската градска прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че през март тази година в Асеновград и в съучастие с Николай Христев Генов е организирал предлагането и даването на сумата от 25 лева за глас на жители на града. Целта – хората да гласуват за Генов и неговата партия на парламентарните избори.

В същия период, в съучастие с главния архитект на Община Асеновград Константин Атанасов, като подбудител, Генов умишлено го склонил да допусне незаконно строителство в поземлен имот. Той се намирал в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата.

Свалянето на имунитета на Манол бе предшествано от мащабно разследване на Окръжна прокуратура - Пловдив за купуване на гласове. При нея бяха арестувани кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов и главният архитект Константин Атанасов. Впоследствие те бяха освободени под гаранция.

На 26 март, дни след парламентарните избори, шпиц команда от прокурори и полицаи влизат в пловдивския затвор и правят масов обиск както в корпуса, така и в затворническото общежитие, където присъди излежават затворници с по- леки присъди.  Открита е цяла „телефонна централа” – конфискувани са над 20 телефона. Полицаите обаче търсят точно определен апарат. И го намират. Мобилният апарат е собственост на брокер на гласове, който няколко дни по-рано е засечен да купува гласове на затворници и техни роднини. Брокерът е свързан с асеновградският бизнесмен Николай Христов, по-известен като Дявола. Предполага се, че "бенефициент" по схемата е бил самият Манол Генов. 

При претърсването в кабинета на  Узунов, а иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др.

Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента, Узунов е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на Узунов към предмета на разследване по досъдебното производство.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.