Пламен Бобоков и Пламен Узунов са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. В момента се извършват претърсвания в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента.

Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване  по делото, както и компютърни конфигурации. Претърсва се и още един адрес в Пловдив, съобщават от Спецпрокуратурата. 

"Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои   наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните  доказателства  и  преценят  дали  същите  са  достатъчно  за  предявяване на  обвинение  на  конкретни  лица", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Припомняме, че Пламен Узунов е задържан днес сутринта във фамилната му къща в Първенец.

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция", заяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово. 

Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев. Тези действия са по две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още главният прокурор.

Днес бе отнета и Разрешението за достъп до класифицираната информациядо ниво „Строго секретно“ на Узунов. 

Задържаха Пламен Узунов в къщата му в ПървенецВодят секретаря на президента с конвой до София