Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за изборите на 6 ноември? Това е най-важният въпрос, който трябва да получи отговор през тази седмица. Вече два месеца от партията на Бойко Борисов запазват мълчание, а опонентите им отдавна започнаха предизборната си кампания.

ГЕРБ ще използват максимално разрешения срок от Изборния кодекс и ще разкрият своя кандидат на 2 октомври. Тогава е крайният срок за регистрация на кандидати в ЦИК.  За последните няколко месеца почти няма известен партиен активист, който да не бе обсъждан за евентуален кандидат за президент.

През ситото минаха министри, кметове и дори известени общественици. Вариантите пред партийния актив обаче останаха едва няколко. Името на бившия премиер Симеон Сакскобурготски също е било обсъждано, но нито той, нито Кристалина Георгиева имат нужната уседналост, за да бъде кандидати за президентския стол.

Вариантите някои от успешните кметове Йорданка Фандъкова или Димитър Николов също не изглеждат възможни към днешна дата, научи TrafficNews.bg от свои източници в централата на ГЕРБ.

Всъщност, абсолютно никой не е наясно кой точно ще бъде кандидатът на ГЕРБ на тези избори. Всичко ще се реши в последния момент, като не е изключено дори за партийните строители  да бъде изненада името на кандидата.

Такова би било това на президента Петър Стоянов, чието име започнало да се обсъжда все по-често във висшите кръгове на ГЕРБ. Той се вписва изцяло в описанието на кандидат-президента, който търсят хората на Бойко Борисов.  Не навсякъде обаче евентуалната кандидатура на бившия председател на СДС била приемана радушно. На места актива твърдо искал отговорността да бъде поета от  партиен кадър.

Наш репортер научи, че има шанс, макар и малък, Бойко Борисов да се хвърли в битката за президент. Вътрешнопартийните проучвания съвсем не били оптимистични за много от обсъжданите кандидати. Социолозите вече изкараха данни, че балотажът е сигурен, а само много щастливо стечение на обстоятелствата при кандидатура на Бойко Борисов, той би спечелил от първи тур. 

С най-големи шансове към момента за кандидат на ГЕРБ е Томислав Дончев. Вицепремиерът по еврофондовете е човекът в правителството с най-голям рейтинг след Бойко Борисов. Въпреки тежките ресори, които той бе поел през последните години, досега не е забърквал в нито един скандал и обществените нагласи към него са благосклонни. Целият партиен актив пък твърдо ще застане зад бившия кмет на Габрово.

Забавянето на кандидатурата на ГЕРБ вече не играе в тяхна полза. При липсата на опонент един от фаворитите за балотаж ген. Румен Радев вече провежда сериозна кампания, която вдига рейтинга му.

Другите кандидати Красимир Каракачанов от патриотичните организации и Татяна Дончева също укрепват позиции и дават заявки за сериозен вот в тяхна подкрепа. По плахи в изявите си към момента са Трайчо Трайков и Ивайло Калфин.

Добрата новина за ГЕРБ е, че повечето кандидати привличат с изказванията и действията си левия електорат. Не бива да се подценява факта обаче, че генерал Радев не само ще консолидира ляво ориентираните избиратели, но не е изключено да успее да хване и голяма част от електората в центъра и т.нар протестен вот.

Друга възможна хипотеза обаче може сериозно да разклати плановете на досега изброените кандидати.  Ахмед Доган и Лютви Местан – кандидати за президент. Това би било абсолютен прецедент, който ще покаже нагласите на избирателите в лудогорско, силистренско и кърджалийско.

Същинската кампания за президент започва в неделя, а с поведението си герберите показват, че паник бутона, вероятно ще бъде наложителен.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg