Предстои събарянето на Мебелна къща - един от най-известните магазини от времето на социализма. На нейно място ще изникне многоетажен жилищен комплекс. Теренът вече е ограден с предпазна мрежа, а работници са започнали да разчистват вътрешността на сградата. Очаква се в близките дни огромната конструкция да бъде демонтирана. 

Засега в кметството на район "Тракия" няма обявена дата за събаряне на сградата. 

Преди 11 години фирма "Стоянстрой" бе одобрена за купувач на "Мебелна къща" след гласуване в Пловдивския общински съвет. Сградата бе продадена на цената от 3 млн. и 200 хил. лева, за които мнозина твърдяха че е "скромна". Собственикът Стоян Сариев пое ангажимент да инвестира в развитието на фирмата 40 млн. лева и да запази 70 работни места в продължение на 5 години. В какво точно са инвестирани милионите не е ясно, но сделката отдавна е приключена и отчетена. 

Новият собственик на имота е "Стройколукс" на  строителния предприемач Христо Томов, чиято компания е построила комплексите "Райски кът" 1 и 2, "Тракия плаза", 20-етажната "Корона" на Пещерско шосе,  емблематичния хотел "Арте" във Велинград  и "Примеа бийч" в Царево. 

Една легенда си отива! Събарят Мебелна къщаНа нейно място ще се издигне голяма жилищна сграда

 

За съжаление събарянето на емблематичната сграда започна с кървав инцидент. Работник бе премазан от плоча днес следобед. Починалият е работник във фирмата, наета да събори Мебелна къща. Към момента на трагичния инцидент в сградата са били двама души, които са извършвали демонтажни дейности. По неизяснени причини огромна плоча се е откъснала и е тръгнала да пада върху тях, като в този момент единият работник успява да избяга, но другият е затрупан от строителната маса и е починал намясто. 

Смърт в Мебелна къща! Пожарна, полиция и криминална лаборатория обсадиха сградата СНИМКИПлоча е смазала работник, пожарникари режат, за да извадят тялото му