Началникът на Трето РПУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още шестима полицаи от Трето РПУ днес бяха арестувани при акция на Вътрешна сигурност. Според очевидци акцията е стартирала в началото на работния ден с ареста на самият началник. Последвал е обиск в кабинета му, както и обиск в дома му. Според Окръжният прокурор Румен Попов, прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за участие на полицейските служители в корупционни схеми, вземане на подкупи, чадър над проституция,  наркоразпространение и др. Задържаните служители до обяд бяха 7, но арестите продължаваха и следобед. 

Самуил Хаджиев е роден през 1987 година в Кричим. През 2017 година завършва  бакалавърска степен по специалност „Защита на националната сигурност“ във Варненски свободен университет. Започва работа в системата на МВР  през 2011 година като полицай в РДГП „Елхово“. През 2013 година става старши полицай, в сектор „Охрана на обществения ред“ в Четвърто районно в Пловдив. В периода  2014-2015 година е младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ на същото подразделение, а през 2018 г. е назначен като разузнавач в отдел „Криминална  полиция“ при ОДМВР – Пазарджик, където директор тогава е ст. комисар Йордан Рогачев. 

След това кариерата на Хаджиев тръгва рязко нагоре. Той е назначен за началник на РПУ Раковски през септември 2019 година, а след като Никола Симов е свален от поста, той е назначен за шеф на Трето районно в Пловдив. Първоначално е временно изпълняващ длъжността, тъй като няма необходимия стаж. Впоследствие заповедтта му е променена на постоянна. С 8 дни преди законовия срок, както твърдят кадровиците в дирекцията. 

Заемайки поста, Самуил Хаджиев бързо се обгражда с доверени служители, които по-късно сформират "наказателен отряд". За членове на отряда са вербувани служители, със спорни професионални биографии. Такива, срещу които множество жалби и наложени наказания. Някои от тях са били пред уволнение, други вече са сменили по няколко районни управления. В Трето районно обаче те бързо се превръщат във фаворити, на които се възлагат важни и отговорни операции. Голяма част, от които са в нарушение на Закона за МВР и действащите процедури. Действа се на принципа на "моркова и тоягата" - от една страна служителят е заплашен от наказания и евентуално уволнение, а от друга- ако изпълнява поставените задачи, ползва различни привилегии и расте в йерархията. 

В абсолютно нарушение, "преторианската гвардия" работи като група за бързо реагиране, далеч извън границата на Трето районно, на територията не само на градските районни, но и извън пловдивска област. 

В отряда има служители както от Криминална, така и от Охранителна полиция. Така всеки гражданин може да бъде тормозен по различни линии. Прокуратурата проверява щателно всички досъдебни производства и проверки, образувани през изминалата година, защото според жалби на потърпевши, много от тях са били без основателна причина, но с ясно определена цел - изнудване или тормоз. 

Докъде стига веригата на "престъпниците под пагон" , както ги нарече служебния вътрешен министър Бойко Рашков, все още е рано да се каже. Министърът изрази съмнение, че няма как директорът на Областната дирекция да не е бил запознат с нещата, които са ставали в районното и заяви, че ще потърси подробна информация от прокуратурата. 

Запознати припомнят, че преди няколко години, в разследване на телевизия ТВ7 в предаването "Жега" , момичета, изпращани да проституират в чежбина, осветиха брата на Хаджиев - Стефан, като организатор на канал за Западна Европа. По време на разследване на екип на GlassNews преди няколко месеца, стана ясно , че 90% от жилищата, в които работят проститутки се намират в Кършияка, който е на територията на Трето районно.

Кои са членовете на "наказателния отряд", кои са техните съдружници от ъндърграунда, разкази на пострадали от полицейски произвол и още много подробности за схемите, действали през последната година очаквайте в TrafficNews, след като всички, обявени за издирване, бъдат задържани. Предстои да разберем и кои от "преторианците" ще проговорят и ще изтъргуват информацията, с която разполагат срещу по-леки наказания. 

Разследване на  GlasNews.bg можете да гледате в неделя в "Неделята на Нова" по Nova.