Самозащита или особена жестокост? Липсващият пистолет в убийството на полицая Добромир ВИДЕО

Съдът реши командосът Ангел Желязков да остане зад решетките

23.05.2018 21:00 11611 1
Самозащита или особена жестокост? Липсващият пистолет в убийството на полицая Добромир ВИДЕО

Пловдивчани добре си спомнят един понастоящем разрешен случай на смърт в парк Лаута - този на бизнесмена Данаил Божилов. Освен че предсмъртното писмо бе намерено в дрехите на починалия няколко дни след смъртта му, другият неизвестен фактор в произшествието бе липсата на пистолет.

Самозащита пък беше лансираната теза за убийството на Георги Джевизов - Плъха през март, извършено от д-р Иван Димитров. 

Къде са пресечните точки на тези два казуса от криминалните архиви с убийството на полицаят Добромир от командоса Ангел Желязков? 

Мотивът за убийство на Добромир Лазаров е ясен - смъртоносната свада е възникнала заради фаталната Люба, която прекратила отношенията си с полицая Добромир и живеела с Ангел. 

Неизвестното в престъплението обаче е липсващият пистолет, служебно оръжие на Добромир. 

По време на днешното заседание на Военния съд в Пловдив, където се разглежда поисканата мярка за неотклонение на Ангел - постоянно задържане под стража, адвокатът на обвиняемия Красимир Елдъров посочи, че Ангел неколкократно е бил заплашван по телефона със смърт от полицая. 

Във фаталната нощ униформеният е прекосил километри от Сопот до Пловдив по тъмна доба, за да се саморазправя с Ангел.  "Ще те убия педерастче малко" е казал преди това в телефонен разговор Добромир на Ангел. "Къде си бе нещастник, къде си да те намеря и трепя" продължил да го заплашва служителят на реда. Според съда обаче заплахите не били мотив, тъй като те не били отправени същата вечер, а дни по-рано, позоваха се магистратите на показания на Люба. Сведенията за заплахите според военния прокурор Узунов пък произлизали само от обвиняемия и не били подкрепени с други доказателства. Също така той посочи, че жертвата е бил невъоръжен, но пък пропусна да отбележи, че се е нахвърлил с юмруци на Ангел и в боричкането Люба е била повалена на земята. Хладното оръжие е категорично несъизмеримо с ръкопашен бой... но ако е имало и пистолет?

Според адвокат Елдъров има сериозни основания да се смята, че един полицай няма да тръгне по нощите да посещава адреса на настоящия интимен партньор на бившата му приятелка, намиращ се в друг град... без оръжие, което притежава легално, заради професията си. 

От друга страна в разследването към момента липсва всякаква информация за пистолета на полицая - дали той е в касата, в дома му или някъде другаде. 

Прокурор Узунов опонира, че не е тяхна работа да търсят законно притежаваното оръжие на починалия. Колеги от 68-ма бригада, които днес бяха дошли да подкрепят Ангел, споделиха същата теза минути преди да влязат в съда - според тях полицаят е бил въоръжен.

"Да не се окаже, че някой услужлив служител го е взел от пред блока, както стана в Лаута", посочи Елдъров и напомни, че е нормално клиентът му да е имал нож /б.а. две хладни оръжия - сувенирен нож, с който са нанесени раните, и джобно ножче в джоба/, тъй като когато заплашват живота ти не очакваш авторът на заканите да дойде с карамфил в ръка.

Защитата представи аргументи в полза на тезата за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, като използва тази фундамент за да цитира като практика освобождаването на Доктора от ареста, след убийството на Плъха. Елдъров обаче посочи, че там обществото е въстанало, а тук се действа рестриктивно, заради пагоните на обвиняемия. 

"Клиентът ми е удрян, има кръв в устата, не е направен оглед на дрехите на жертвата, пистолетът липсва, не се взимат предвид заплахите за убийство - имам чувството, че се цели цяло съсловие да бъде дресирано и схванато от страх. Ако обвиняемият и жертвата не бяха военен и полицай, случаят щеше да бъде разглеждан по съвсем различен начин", счита Елдъров.

Съдия Влашева не просто не подкрепи такава теза, а категорично застана срещу възможността убийството да е плод на самоотбрана. Според нея фактът, че имало повече рани по тялото, сочи, че смъртта не е настъпила при бранене на собствен живот. Ние си спомняме, че имаше няколко гилзи и при убийството на Жоро Джевизов... 

Аналогиите с убийството на Плъха обаче бързо бяха прехвърлени в антитеза и Елдъров напомни, че в онзи случай е имало огромни опити за прикриване на престъплението, докато Ангел е опитал да помогне на жертвата, съдействал е напълно на полицията, веднага е била извикана линейка и е показал веднага ножа, хвърлен на земята, а не крит, каквито бяха първоначалните данни.

Елдъров помоли съдията да определи всяка друга мярка от поисканата от военният прокурор Ангел Узунов, който настоя за арест. Повдигнатите обвинения са за най-тежкото престъпление - умишлено убийство, извършено по особено жесток начин, за което присъдата е от 15 до 20 години, доживотен затвор и дори такъв без право на замяна. Пледоарията на Елдъров обаче насочи към отворена врата за преквалификация на престъплението към убийство при самозащита. 

Въпреки неизвестните в уравнението магистратите от Военния съд в Пловдив счетоха, че има опасност Ангел да извърши ново престъпление, въпреки чистото му досие, и предвид, че авторството на деянието е сигурно, съдът постанови командосът да остане зад решетките. 

Защитата ще обжалва мярата на 30 май пред Военно-апелативния съд в София. Тогава ще бъде взето и окончателно решение дали младшият сержант с над 100 парашутни скока Ангел Желязков ще остане в ареста, докато делото за убийството влезе в съда по същество. 

Подробности за това как протече делото четете ТУК и ТУК!

 

Изпрати новина