50 военослужещи от 68- ма бригада Специални сили днес ръкопласкаха на Военно - апелативния съд, след като чуха решението му да освободи техният колега Ангел Желязков. Командосите  дойдоха в съда в София, за да подкрепят Желязков, обвинен в убийството на полицая Добромир Лазаров. Всеки от тях си беше взел отпуск, за да пътува до София, където днес Военният апелативен  съд разгледа мярката му за неотклонение. 

Пред седмица пловдивските военни магистрати решиха да наложат най-тежка мярка на мъжа, тъй като прецениха, че Желязков може да извърши друго престъпление, освен това има и данни не само за едно пробождане.

Убийството е станало към 23:30 часа на 20 май, когато полицаят Добромир Лазаров, служител на РПУ-Сопот, е отишъл да се саморазправя с Желязков заради Люба. Тя е бивша приятелка на Лазаров и настояща на Желязков - живеела е с него на семейни начала. 

Във фаталната нощ Лазаров е намушкан с нож след боричкане. Мъжът е починал в шокова зала, след като е бил откаран в болница.

Адвокатът на командоса - Красимр Елдъров защити тезата, че убийството е извършено при самоотбрана и полицаят е нападнал по-младия мъж. Юристът разгроми определението на съдия Величка Влашева от пловдивския Военен съд, според която полицаят бил прободен два пъти, но острието попаднало в същата дупка. Също така бе коментиран стилът, в който е написано определението, по -подходящ за литературно списание, отколкото за съдебен акт. "Никой няма право да лишава от живот, защото животът е изконно човешко право. Никой няма право на това, защото животът се дава, а не се отнема. В живота да си желан от друг с желание, а не по задължение". Според юристи подобни лирически отклонения в съдебни актове са недопустими. 

Съдът прие, че Желязков има добри характеристични данни, добро поведение и няма опасност да се укрие. Затова отмени определението на пловдивския Военен съд и го освободи срещу възможно най- леката мярка - "подписка".