„Ходихте ли на почивка в Тайланд, г-жо Петрова?”, „Взехте ли 4000 лева за рисуване на чаши?”... все въпроси, на който Райна Петрова отвърна с мълчание по време на делото в съда за отстраняването й от длъжност, преди малко повече от 2 години. Във вторник тръгва делото по две обвинения срещу бившия кадър на ГЕРБ - за самоуправство и злоупотребва със служебно положение.

Завръшилата начална педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски” и учителствала продължително, преди да се издигне в административната йерархия по линията на ГЕРБ, бе една от „звездите” сред районните кметове на Пловдив. 49-годишната Райна Петрова лично канеше „големия началник” Иван Тотев на всяка своя пресконференция дори за незначителни поводи, като засято дръвче или оправен тротоар.

Той, разбира се, се отзоваваше на молбите й, от което най-често произлизаше едно голямо хвалене. Суетата, която излъчваше, даде повод подчинени и журналисти да я наричат Райнето. С тази суета тя понякога будеше симпатии, но по- често ставаше жертва на иронични коментари.

След като станаха ясни фактите около скандалните злоупотреби на Райна Петрова, тя се превърна в обществен враг номер 1 в Пловдив.

Хората са свикнали властимащите да се облжават от пари, екскурзии, коли , но това, което те все още не могат да простят е, че бившата кметица го бе сторила на гърба на най-важната и беззащитна част от нашето общество. Да рискуваш здравето на децата в градините и яслите, давайки им некачествени хранителни продукти, за да може определена фирма да вземе повече пари и  то от родителите им, е недопустимо. Разклащането на здравето на хиляди деца до 7 години може да се определи като „особено жестоко”, макар да не влиза в тази графа на Наказателния кодекс.

Ако бяхме в друга държава с друг режим, то нищо чудно виновниците за това да бяха изпратени на стадиона, а роднините им да получат квитанция с разходите за патроните. Историята помни такъв случай неотдавна, когато чиновници в Китай бяха разстреляни заради това, че са дали отровно мляко на децата в азиатската държава.

След ареста на Петрова от общината реагираха повече от неадекватно преди година. Кметът Иван Тотев се направи на ударен, като заяви, че разбира за ареста на Райна Петрова от медиите. След което наложи пълен мораториум в общината да се говори за доскорошната любимка.

2 години по-късно на площад „Стефан Стамболов“ 1 е спокойно. Като че ли е заличен всякакъв спомен за Райна Петрова. Все едно тя никога не е кметувала, никога не е била член на ГЕРБ и въобще все едно никога не е съществувала.

Но дали със започване на делото няма да изгърмят и други нейни съратници, както и по – висшестоящи от нея, е въпрос, който определено буди любопитство. То може да бъде задоволено съвсем скоро от делата в Окръжния съд, а тогава може да се разбере дали и други властимащи са трупали дивиденти на гърба на децата.

Още новини от деня ТУК

Благовест Андонов, TrafficNews.bg