„Нито един пост за мен не е самоцел. Аз правя крачка назад, за да мога след това да направя две”, това заяви Дани Каназирева на брифинг час и половина преди крайният срок за регистриране на изборите в Пловдив. 

Тогава тя събра медиите, за да им каже, че предпочита да не участва в изборите, защото да е просто общински съветник – не е нейното. Причината  е, че до последно е била единият от потенциалните кандидати на ГЕРБ за кмет на Пловдив, заедно с Костадин Димитров.

Само ден преди това Бойко Борисов бе в Пловдив и заяви, че за Пловдив е имало сериозни кандидати,  най-вече в IT сферата. Досега не е известно бившият областен управител да се е занимавал със софтуер и хардуер, но за сметка на това е известен юрист и доктор по конституционно право.

Така Каназирева лъсна в списък със 186 места, одобрени за участие в конкурса за назначаване на окръжни прокурори.  Местата са 10, но нито едно не е в Пловдив има за София, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Търговище и Сливен. Документите си за участие тя е подала още юли, което говори, че докато се бори за номинация за кмет през ГЕРБ, тя търси и план Б, в случая прокуратурата.

Всичко това пък означава, че не само постовете в държавата не са й самоцел, а тя отчаяно търси поприще, където да е важна и на висока позиция.

Със сигурност спасителната лодка на прокурор във Враца или Търговище не е била искана за Каназирева пред възможността да стане кмет на Пловдив. Но все пак е добър старт на кариерата й, като магистрат.

Публична тайна е, че до 14:30 часа в последния ден за регистрация, Каназирева се е опитвала да пробие в листата на ГЕРБ. След отказа, който  е получила – тя направи и въпросното оттегляне. На него тя заяви, че в момента е върха на публичната й популярност в обществото и това било достойно поведение.

Всъщност публична популярност в политиката се измерва с едно – изборите. На тях щеше да стане ясно колко е популярна Каназирева, но и нещо повече – колко електоралната й тежест. На предишните  избори тя завърши трета и не бе далече от балотажа. Тези резултати бяха визитната й картичка и тя продължава да я размаха. След това стана областен управител, депутат от ГЕРБ…

Едно потенциално участие за кандидат за кмет със „Съюз за Пловдив” щеше да покажа каква е реалната й електорална подкрепа и каква точно е популярността й към днешна дата.  Каназирева обаче реши да не  обновява визитката си.   Вместо това сега тя смята да се занимава с организираната престъпност, като окръжен прокурор, било то и извън Пловдив. Пост, който не е самоцел за нея, разбира се. Но трибуна, от която тя има нужда, за да не бъде забравена в обществения живот.  

Каназирева се оттегля от изборите за кмет- чакала да я издигнат от ГЕРБСъюз за Пловдив има нужда от политически детокс след 4 -годишното токсично управление на Пловдив, коментира Евелин Парасков

Каназирева: Отказвам се от парламента, ще работя за кметските избори