Доброволците от Пловдив, оставили семействата си и заминали да помагат за спасяването на човешки животи след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, вече активно се включиха в издирването на оцелели под отломките. Екипът от 27 души е в турския град Кахраманмараш, който е с население над 1 млн. души и работи на терен. Разрушените сгради в местността са над 20 000.

Доброволците заминаха за засегнатия от земетресението район на 7 февруари с два високопроходими джипа, единият от които е офроуд линейка, четири буса и оборудване за спешен медицински транспорт, генератори и спасително оборудване.

След убийствено, почти двудневно пътуване при изключително тежки зимни условия и минусови температури, пловдивчани се впуснаха да търсят оцелели, като акцията им продължи до 4:00 часа сутринта.

Хиляди сънародници с помощи към Турция, търсят още топли дрехи и стоки от първа необходимостКак описват мястото на ужаса пловдивските доброволци?

За съжаление снощи първата група нямаше късмет да помогне или изкара живи хора изпод руините”, сподели ръководителят на  Доброволното формирование „Мейдей” Красимир Каракашев. В изградения лагер са настанени около 1000 човека, доброволци от много държави – Германия, Франция, Армения, Азербайджан и дори Дубай.

В 8:00 часа днес и следващата група от 8 души се включи в спасителните операции при температури почти минус 10 градуса.

"Бяхме в един шестетажен срутен блок, от който се виждаше само покривът", разказа Красимир Каракашев. При първоначалното претърсване са открили двама живи и две жертви на земетресението. Жертвите са над 50. Турски екип успя да изкара раждаща жена вчера. За щастие и тя и бебето са спасени.

Видео:

Град Кахраманмараш е шестнадесети по големина в страната, административен център. Навсякъде в града има запалени огньове, хората спят дори по улиците и палят огньове, за да се стоплят, разказа още Каракашев. 

Три дни след земетресението в Турция, засегнало тежко и съседна Сирия, общият брой на загиналите нарасна над 16 000 души. 

В Турция вече има 12 873 потвърдени жертви и 62 937 ранени, съобщи Държавната агенция за борба с бедствията в страната, цитирана от Анадолската агенция.

В Сирия се знае, че при земетресението са загинали 3162 души.