Броят на починалите след серията трусове в Турция и Сирия вече надхвърля 8000. Стотици други тела все още са под развалините. Над 30 000 пък е броят на ранените към този момент, а без дом остават близо 4 милиона души. След трагедията, хиляди хора тръгнаха към мястото на ужаса, за да окажат необходимата помощ.

Огнеборци и десетки доброволци от Пловдив също потеглиха към южната ни съседка. Близо 30 доброволци от Пловдив с 4 буса и 2 специализирани джипа заминаха вчера за Турция. Те заминават изцяло за собствена сметка с лични средства и екипировка с единствената цел да помогнат. 

Доброволците от "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112", както и от Националната асоциация на доброволците в Република България потеглиха към турския град Газиантеп, където ще прекарат 5 денонощия. Екипът на „Планинска спасителна служба при БЧК”, започна работата на терен веднага след пристигането си в Турция.

27 доброволци от Пловдив заминаха за Турция, хиляди се стекоха на летището в ИстанбулБЧК и различни организации организираха дарителски кампании, вижте как да помогнете

От „Аварийно спасяване Пловдив” днес публикуваха пост, в който разказват как до момента протича втория ден след тръгването им към мястото на трагедията. Ето какво написаха те:

„07:00 ч. е, на 6 часа и половина път от Елбистан. Спираме на бензиностанция. Гледката е една и съща - километрични опашки от коли, камиони и тирове. Пълно е с хора, рафтовете се изпразват. Най-много се купува течност за чистачки и вода. В момента е -14 градуса и духа силен вятър, всичко замръзва. Пореден тир кара на клаксон, замръзнал и постоянно свирещ. Хора изпълняват утринната си молитва зад рафтовете в магазина. Снощи на една бензиностанция като видяха колко 5 литрови туби с течност за чистачки качихме на рафта дойде един човек от опашката и махна с ръка "няма да ги плащате". Благодарихме и потеглихме...било е към 3:20 някъде си. Екипът е добре, изморен и позамръзнал, но с висок дух. Сменяме се постоянно. Полицейският ескорт е незаменим иначе няма придвижване и няма зареждане. След нас пътува и 24 местен автобус, пълен с вода и храна, предоставен от едни прекрасни хора, за които ще пиша по-нататък. Ще го ползваме за щаб и мобилна база. Неоценимо полезен!

И последно - вече не сме доброволци от 5 различни формирования и спасителни организации...вече сме team Bulgaria. Екипът се сплоти”.

Българският Червен кръст също обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. От областната организация на БЧК в Пловдив заявиха пред TrafficNews, че който има желание да дари, може да го стори на адрес ул. „Стойчо Мушанов“ 48 от 9:00ч. до 16:00ч.. В момента най-неотложни са нуждите от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки,  ново спално бельо, нови топли завивки, хигиенни материали.

„От изключителна важност е нещата, които се даряват бъдат нови – с етикет, защото е противен случай няма да бъдат приети на турската граница, заради изисквания за транспорт, а и хигиена“, поясниха още БЧК. Оттам призовава българските фирми-производители да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии”, коментират от там.

Красимир Каракашев - ръководител на ДБ "Мейдей" заяви, че всеки час е от изключително значение и имат максимум около 48 часа да намерят оцелели, тъй като шансовете намаляват с всеки час.

/публикуваме текста без редакторска намеса/

„10.34ч. Турция. Последните 3-4 бензиностанции една и съща картинка. Стотици коли с човеци, пътуващи за зоната на земетресението да помагат. На около 200 км от епицентъра всичко е едно: ХОРА ПОМАГАТ НА ХОРА. Току-що един човек ни подаде плик с четири кифли: Комшу, и сочи напред напред кадето има само надежа. Да пиша ли.... Трудно ми е. По пътя до тук ни подминаха стотина линейки. Тирове натоварени с булдозери, с трактори... Самосвали пълни със стекове вода. Коли и камиони на надеждата, надеждата да спасиш живо. А ние ли.... Екипа ни пътува към град Елбистан. Градът е един от най-тежко пострадалите. 70% от сградите са срутени. Срутена е и болницата. Само това знаем. Само това".

Късно снощи информация публикува и доброволецът Павел Начев, координатор на самостоятелна акция за пострадалите от земетресението.

„11 буса и 1 джип, пълни с хиляди одеяла, възглавници, спални чували, дрехи, якета, памперси, шалове, печки, храна и куп други нужни за бедстващите помощи. 8 вече в Одрин (а оттам - към пострадалите), а другите 3 - утре сутрин. Десетки и десетки доброволци - българи, турци, арменци. Стотици и стотици дарители - от цял Пловдив, от околни градове и села, от места на час и половина път от нас дори. Часове и часове на опаковане, разнасяне, описване, координиране на (само) организация на един жив организъм от хора, искащи просто да помогнат.

Часове, в които един апартамент и един уличен тротоар се превърнаха в огромен логистичен център, приел, преброил, разпределил и натоварил тонове и тонове с хуманитарна помощ... от хора за хора. Часове, които осмислят човешкото. Часове на човеци. Напълно импровизираният ни днешен спешен "полеви" пункт утре няма да е активен. Искахме да бъдем полезни с максимално бързото достигане (в критичните часове) на възможно повече от нужните неща до пострадалите от ужасяващото бедствие... и успяхме. Толкова от мен за тази вечер - утре, живот и здраве, ще дам отчет за цялата събрана и изпратена помощ от Пловдив днес”, пише той.

За покъртителната трагедия разказа повече и репортер на BBC- Ана Фостър, пропътувала през различни локации, засегнати от земетресението в Южна Турция. Разтърсващата картина тя описва по следния начин:

„Сцената тук в Мараш е по-опустошителна от която и да е друга точка от пътуването до епицентъра. Нощувах до един блок - беше девететажен блок с по четири апартамента на всеки етаж. Сега е просто купчина отломки, изкривен метал и счупени стъкла. Вече дори не тече спасителна акция, защото знаят, че никой не е жив тук… Спасителите увиват телата внимателно в одеяла и ги изнасят на близките, които чакат на тротоара. Дават им момент и възможност да се сбогуват, преди да бъдат поставени в метални ковчези и отведени. Около 02:30 местно време, след като спасителните дейности са спрели през нощта, трима роднини дойдоха и се опитаха сами да отстранят развалините - невъзможна задача. Толкова много семейства, толкова много хора бяха лично засегнати от това“.

Издателят Манол Пейков също публикува информация снощи относно събраната до момента сума от дарения, списък с нещата, от които имат нужда, и къде и как можем да дарим:

 

Втора мразовита нощ в Турция и Сирия, жетрвите са вече над 8000Повечето загинали са от южната ни съседка