25 евро за филия с масло и конфитюр, поднесена за вечеря - това е заплатил пловдивчанин, на когото се наложило да прекара няколко дни в болница в Австрия. Мъжът се свърза с TrafficNews.bg, след като бургазлия, настанен в ковид отделение, показа в социалните мрежи в какво се състои менюто му. Райко Маджаров и останалите пациенти в бургаската болница получили еднаква вечеря - филия хляб и бучка сирене. А постът му повдигна редица въпроси, свързани с отношението на пациентите, които, в крайна сметка, плащат здравните си осигуровки, а и такси за престой в болничните заведения.

Такъв е случаят и с пловдивчанина, който бил настанен в болница "Св. Йасиф" в Браунау ам Ин.

 
"Много се оплакват от менюто в болниците в България. Аз да покажа в Австрия как е и какво получаваш за 25€", бе коментарът му. По думите му, храната, осигурена от здравните заведения там, се заплаща от пациентите, независимо дали имат здравни осигуровки, или пък не. 
 
"След няколко дена получаваш писмо с банкова сметка, където трябва да преведеш сумата", разказва мъжът. 
 
Безспорно яденето има по-"европейски" вид от това на Маджаров - поне е поднесено в чиния с поднос и прибори, а не увито в кухненска хартия. 
 
Ненавсякъде обаче пациентите се подлагат на толкова "строга диета", споделят потребители в социалните мрежи. В един от коментарите под поста на Маджаров жителка на Тенерифе показа менюто, което получава като придружител на своята дъщеричка. В момента малкото момиче е настанено в държавна болница на острова, след претърпяна операция. 

Пациент от Ковид отделение "благодари" на здравния министър за вечерята сиКакво е менюто на болните в бургаско лечебно заведение?