Извънредна сесия на пловдивския Общински съвет ще се проведе в понеделник. Съветниците ще обсъждат само една-единствена точка, заложена в дневния им ред – даването на подкрепа на консорциум, който иска да участва в надпреварата за концесия на Летище Пловдив.

Консорциум „Летище Пловдив” е учреден между „Тракия икономическа зона” АД и „ПИМК Холдинг Груп” АД на 3 март тази година. Двете дружества са „обединили усилия”, за да участват в процедурата за концесията на пловдивския аеропорт. В общинската администрация е постъпило предложение от тях, в което се посочва, че целта на сформирания консорциум е да управлява и експлоатира Летище Пловдив, като осигури непрекъснатото му функциониране.

Именно заради това от името на кмета Тотев е постъпило искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет на 15 май, понеделник, където да бъде заявена подкрепа за консорциума. А защо извънредна? Защото 17 май е последният срок за подаване на документи за участие в процедурата за концесията, а следващата редовна сесия на местния парламент е на 18-ти.

В искането за сесията е посочено, че „Община Пловдив отчита важността и отговорността на бизнеса относно намерението за участие в концесията”, поради което кметът счита, че „подкрепата от името на местната власт на тази бизнес инициатива ще утвърди Пловдив като бизнес и туристически център не само в страната, но и в чужбина”.

Има заложено условие за участие в процедурата за концесията, че всеки кандидат трябва да има договор с летищен оператор, научи TrafficNews.bg. Новосформираният консорциум ще посочи Летище Пловдив като летищен оператор. Очаква се обаче още няколко от участниците в търга за концесията да направят същото.

До момента заявилите желание да „поемат” Летище Пловдив са трима. С извънредната сесия местната власт обаче показва подкрепата си конкретно към консорциума между ПИМК и "Тракия икономическа зона".