С участието си във фестивала за маскарадни игри "Сурва 2019", Рая Максимова предизвика възхищението на хиляди българи, а снимките й в кукерски костюм буквално взривиха социалните мрежи. 

Перничанката бе обявена за най-красивото лице на фестивала, а тя от своя страна споделя, че въобще не е очаквала подобна реакция от хората.

В момента Рая набляга на учението, подкрепя традициите и за нея "Сурва" е най-хубавият български празник. 

Ето какво сподели обаятелната Рая Максимова от Перник пред Trafficnews.bg за момичето, което се крие под кукерския костюм, за мечтите и за любимото й място в Пловдив:

- Разкажи ни за себе си! Кое е момичето под тежкия кукерски костюм?

- Аз съм на 16 години и съм ученичка в Професионална гимназия по икономика в град Перник. В момента съм 10-ти клас.

 

- Как реши да участваш във фестивала „Сурва” ?

- Участието ми във фестивала "Сурва" не е от сега. Присъствам на маскарадните игри вече повече от 10 години. Моят дядо ме мотивира! Още от малка той зароди емоцията в мен. 

- Имаше ли и други момичета, които взеха участие в събитието?

Има и други момичета, които взимат участие в събитието. Моята най-добра приятелка, също участва от около 10 години.

- Твоята снимка, която излезе в социалните мрежи събра хиляди лайкове и коментари. Очакваше ли такава реакция от хората?

 

Честно казано не очаквах подобна реакция от страна на хората, но определено това ми донесе много радост и хубави емоции.

- Твой ли е кукерският костюм, който облече? От какво е направен?

Да, костюмът е мой и е дело на моя дядо. Изработен е от агнешка кожа, опинците от свинска, а маската от животински кожи, рога и дървен материал. Тежи около 23/25 килограма.

- Как реагираха приятелите ти на твоето участие във фестивала?

Имам уникални приятели, които се радваха от сърце заедно с мен!

 

- Ясно е, че подкрепяш и уважаваш българските традиции! А слушаш ли народна музика и коя е любимата ти песен?

Не слушам често народна музика, но определено я харесвам. Нямам любима песен.

- Посещавала ли си Пловдив и кое е любимото ти място тук?

Посещавала съм град Пловдив, а най-запомнящите се места за мен си остават тепетата и панорамните гледки, които се откриват от тях. 

- Сузанита е твоя връстничка! Какво е мнението ти за нея и мислиш ли, че поведението й е нормално за едно 16-годишно момиче?

Нямам мнение за Сузанита. Всеки сам избира по какъв път да тръгне. Всеки има право на свой личен избор.

- За какво мечтаеш?

- Мечтая си близките ми да са до мен, да бъдат здрави, както и един ден да се реализирам и да водя живот, който да ме прави щастлива.

Припомняме, че от 25 до 27 януари в Перник се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва". Събитието е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Участници във фестивала имаше от всички етнографски райони на България, както и от 19 чужди държави. Тази година "Сурва" успя да събере над 7 500 души, което е своебразен рекорд. Над 250 000 дойдоха да видят карнавала!

Снимки: Любо Митков, Павел Джунев, Нико Чапа, Фейсбук