„И не мога да реша,

 и не искам да сгреша.

Да говоря ли сега или не?

Не,не,не,не и не.” *

Пети ден всички погледи у нас са вперени в Слави Трифонов, а единственото, което се появява отсреща е оглушителна тишина.  Ситуацията се превръща досущ като популярната американска реклама, в която мъж мълчи и гледа продължително камерата без да каже дума, а в продължение на месеци цяла Америка се вълнува от думите, които накрая ще изрече странния човек на малкия екран.

Трифонов пусна кратко съобщение в профила си във Фейсбук в неделя след вота. В него той казва, че има симптоми на ковид и поздравява суверенна за избора. Няколко дни по-късно той пусна още един кратък пост, с който казва, че има конституционни разпоредби и дотолкова.

Най-приближените му пък започнаха да чертаят с кои ще правят коалиция с и кои не, но изведнъж тишината се настани и при тях. Тошко Йорданов заяви, че от формацията ще говорят след обявяването на окончателните резултати на вота. Днес той каза, че продължават мълчанието си… неизвестно докога.   

Последните пет дни хората на Трифонов буквално се изпариха. Няма ги вече хапливите срещи на сценаристите , които осмиват политическия елит, няма дебати за политическата система, а Трифонов не громи своите опоненти през социалните мрежи.

Всичко това говори, че  от „Има такъв народ”  не са съвсем наясно, какво трябва да направят и кажат, а резултатите от изборите са изненадали и тях, точно толкова, колкото и останалите.

Единственото нещо, което дотук е ясно, че ИТН няма да прави коалиция с партиите на статуквото, но въпросите стават все повече.  От  ДПС обявиха, че ще подкрепят едно правителство на „Има такъв народ” без да искат да участва в него, а Борисов обеща „10 дежурни депутати”.

В този смисъл, ако Трифонов предложи правителство, когато му дойде редът, то е твърде възможно то да получи подкрепата, която е нужна от 121 депутати. Още вчера Николай Хаджигенов каза, че ако се предложи правителство от ИТН, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!”  то може да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, като депутатите от двете партии не могат да бъдат спирани на вратата. Тогава Трифонов ще бъде в задънена улица – хем ще има правителство, хем нищо няма да зависи от него.

От друга страна, ако върне мандата, то изглежда нещата отиват на нови избори, но дали от ИТН ще рискуват подкрепата, която имат в търсене на по-голяма?  

Друг въпрос е защо Трифонов не инициира промяна на Изборния кодекс и другите предложения от Референдума, при положение, че вече има представителство в парламента и след това да се тръгне към нови избори?   

Това са само част от многото въпросителни, които с всеки изминал ден стават все повече, а всички погледи са приковани към водещия и партията му.  Ако към момента тишината дава относително спокойствие на Трифонов и сие, то след дни тази стратегия може да се окаже опустошителна за новата формация.

*Припевът на песента на Слави Трифонов „Не, не и не”