120-годишен храм изплува всяка година от водите на язовир Жребчево. Той е известен като „Потопената църква". 

Църквата е издигната в края на 19 век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата изоставена и залята.  През годините не веднъж се показва на повърхността, после отново бива потопена от водите. Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1891 година.Той е единствената останка от тогавашното село Запалня, което е потопено заедно с още две села преди 50 години заради строежа на язовир Жребчево.

Освен спомените на жителите на Запалня и техните наследници, днес от селото са останали два паметника – потопената църква Св. Иван Рилски и паметна плоча в близост до селското гробище, но не за един човек, а за цяло село. Надписът върху нея гласи: "Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г."

Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова е успяла да остане над водата. Или поне частично.

В месеците на пълноводие –пролетта, при топене на снеговете – църквата остава на 2/3 от височината си потопена. Спадне ли нивото на яз. Жребчево, църквата излиза на сушата и тогава може да се влезе в нея. По стените, вместо иконите и стенописите от преди години, се откроява релеф от черупки на миди и речни камъчета.

Язовир Жребчево и красивата потопена църква са притегателен център за фотографи и художници, както и за феновете на дивото къмпингуване. Тук светлината и мистерията създават добри условия за изкуство.

Снимки: Ива Модова