Пандемията COVID-19 няма да спре, докато голяма част от населението на света не се разболее от новия вирус. За 80 процента от хората болестта ще премине незабелязано. Такава прогноза даде вирусолог, доцент от катедрата по биохимия на Кримския федерален университет Владимир Оберемок, който е цитиран от пресслужбата на КФУ.

Като се има предвид, че повече от 2,5 милиона души вече са били заразени с коронавирус, вече не е възможно да се спре разпространението на болестта.

„Коронавирусите са в състояние да останат в организма на гостоприемника и практически не могат да бъдат диагностицирани, очаквайки трудни времена за тях и изчаквайки случаят отново да се върне към активно възпроизвеждане“, обясни Оберемок. И така, COVID-19 ще продължи да циркулира в човешката популация, както и четирите коронавируси, открити по-рано.

Ученият предположи, че през летните месеци разпространението на вируса ще се забави, тъй като коронавирусите се страхуват от слънчева ултравиолетова радиация

"През лятото предаването на вируса през обекти ще бъде намалено, вирусът ще се предава само от човек на човек", смята Оберемок.

"Но наистина, ние ще изпитаме облекчение едва когато по-голямата част от населението на света се докосне до вируса." Теоретично болните хора в средносрочен план ще бъдат резистентни към коронавирус, защото ще има колективен имунитет. Като правило, преминавайки през човешка популация, вирусът отслабва, става по-малко опасен.

Според него, отношението на хората към новата коронавирусна инфекция с времето ще се промени - ще стане по-спокойно.

„Понякога тя ще отслабва, друг път ще дава по-силни напъни, но ще остане с нас завинаги“, казва ученият. - В крайна сметка не можем да живеем в сегашния ритъм по-нататък, тъй като това ще доведе до срив на световната икономика и хората няма да имат какво да ядат. Въпреки по-нататъшното разпространение на вируса, сега е необходимо да се разработят програми за постепенно връщане на хората на работа. Живеем по някакъв начин със сезонни грипни вируси (някои от тях са коронавируси), въпреки че те носят повече смъртни случаи от новия коронавирус, поне засега.

В същото време разработването на ваксина срещу COVID-19 може да се забави поради постоянната му мутация.

"Първо, човечеството няма опит в производството на ваксина срещу такъв вирус, - казва Владимир Оберемок. - Второ, за това е необходимо време. Трето, когато ваксината е създадена, не е факт, че ще бъде ефективна, защото вирусът се променя много бързо. Същата е ситуацията с новите лекарства: не можете да разчитате на тях сега, защото те няма да ги направят и регистрират скоро. Най-добрият вариант е да се намерят ефективни лекарства от съществуващите, които се използват за лечение на други заболявания, тъй като няма да е необходимо да бъдат тествани и лицензирани, което отнема много време.

За да се противопоставим на вируса, ученият също съветва активно да укрепваме собствения си имунитет чрез правилно хранене, прием на достатъчно количество течности, витамини, например витамин D, чист въздух и слънчева светлина.

"Всичко това са прости неща, но те работят", убеден е Оберемок.

Според последните данни от оперативния щаб, 57,999 души са заразени с коронавирус в Русия във всички региони на страната. 4420 души са се възстановили, а 513 души са загинали. В Република Крим са идентифицирани 51 заразени.