Заплатите в Община Пловдив ще бъдат вдигнати на най-нископлатените служители, а увеличението няма да засегне всички в администрацията, научи TrafficNews.  Точното изменение на възнагражденията ще стане ясно утре, когато ще представят Бюджет 2020.

Припомняме, че първо кметът Здравко Димитров заяви, че ще замрази заплатите в администрацията заради лошото финансово състояние. 50 дни по-късно обаче Зико прозря, че част от служителите в градската администрация взимат обидно малко пари, сравнено с частния сектор. 

Той каза, че ще увеличи заплатите в администрацията с 10%, като намекна, че ще вдигне и своята, от която зависи и тази на редица други управленци.

Това обаче няма да се случи към днешна дата. Увеличението ще обхване единствено служителите, които са на минимална работна заплата и около нея. С други думи 10% ръст ще има за служителите в общинските предприятия – „Паркове и градини“ и „Чистота“, където повечето са на минимална заплата. Лек ръст ще имат и общинските служители, които нямат нужните класове и взимат ниски възнаграждения.

Заплатата на Здравко Димитров засега остава най-ниската в Пловдивска област. Той ще взима почти два пъти по-малко пари от кметовете на „Родопи“ и „Марица“. Брутното възнаграждение на пловдивския кмет е около 1500 лева. 80 % от неговата заплата взимат заместник-кметовете и районните кметове. 90% пък председателят на Общинския съвет, а самите общинари получават по 20% от заплата на шефа на парламента на сесия.  Към заплатата на кмета са вързани и омбудсмана и други експерти на високо ниво в Общината.

Колко взимат кметовете в Пловдивска област, вижте в линка:

Кметът на Карлово - с тройна заплата на тази на Зико! Вижте колко взимат градоначалниците в регионаСъветниците в Перущица "орязаха" кметската заплата с 200 лв.

Обрат! Здравко Димитров вдига заплатите в Община ПловдивГрадоначалникът намекна, че ще увеличи и своето възнаграждение, което е едно от най-ниските в страната